Menu 

U prošloj godini svi su bili ludi za kinoom, aronijom, keljom i chia semenkama, koristili smo ih na sve moguće načine, otkrivali njihova lekovita svojstva i naučili zbog čega su toliko dobri za naše zdravlje. Danas vam otkrivamo listu super namirnica koje će biti u trendu ove nove 2015. godine.

Ako volite otkrivati nove namirnice, pratiti kulinarske trendove, a pritom raditi dobro po svoje zdravlje onda obavezno morate pročitati ovaj tekst.

Drevne namirnice amaranta, kaniva i tef. Ove godine kinoa definitivno neće biti najtraženija žitarica, a zameniće je one poput amarante i tefa te kanive, poznate i pod imenom mala kinoa. Sve ove namirnice su veoma zdrave, odličan su izvor amino kiselina i ne sadrže gluten.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Fermentisana hrana. Ove godine se jede kiseli kupus i njegova lekovita svojstva u ovoj godini će otkriti mnogi širom planete. Hrana nastala fermentacijom je neverovatno dobra za zdravlje creva i zato ove godine jedite što više kiselog kupusa, kefira ili pijte kvas od cvekle.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tamna čokolada. Ova namirnica je već dugi niz godina pri samom vrhu liste najpopularnije super hrane i sigurni smo da će tu ostati još neko vreme. Ona ima zaista mnogo lekovitih svojstava, sadrži antioksidante, bori se protiv dijabetesa, štiti od UV zračenja te ublažava uticaj stresa. Tamnom čokoladom možete utoliti žudnju za slatkišima na zdraviji način.

Prokelj, karfiol i brokoli. Stručnjaci predviđaju da bi karfiol mogao biti novi kelj i da će biti kupusarka koja će se najčešće koristiti u novoj godini. Karfiol je veoma bogat vitaminom C, a istraživanja potvrđuju da sadrži i fito hemikalije koje pomažu telu da izbaci višak estrogena. Odlična je zamena za krompir ukoliko želite izbaciti ugljene hidrate iz ishrane.

Prokelj, s druge strane ima snažno antikancerogeno svojstvo te može sprečiti rast tumora u telu.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Listovi maslačka. Veoma zdrava i veoma dostupna namirnica koju bi ove godine trebalo da koristite u što većim količinama. Prepuni su vitamina A, C i K, bogat su izvor vlakana, kalcijuma, mangana i gvožđa. Ako sami berete listove maslačka, to radite u šumi, daleko od grada, smoga i izduvnih gasova automobila. Takođe, birajte manje listiće koji su manje gorki.

Crna riža je namirnica koja sdrži čak šest puta više antioksidanata od smeđe ili obične bele riže, posebno antocijanina koji čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ako možete birati uvek odaberite crnu rižu.

Ghee. Ova godine će pročišćeni puter ili ghee biti veoma često korišćena namirnica i to zato što je sastavni deo paleo ishrane koja ima sve više i vše poklonika širom sveta. Ghee spada u zdrave masnoće i posebno je dobar za zdravlje žena. Kako da napravite ghee možete pročitati u tekstu “Kako da napravite pročišćeni maslac ili ghee”.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Brašno od kokosa. U poslednjih nekoliko godina sve više se traže zamene za obično belo brašno, što zbog zdravlja što zbog popularnosti bezglutenske ishrane. U ovoj godini će se u velikoj meri koristiti brašno od kokosa koje je inače veoma bogato vlaknima i proteinima.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Klice. Svi oni koji zagovaraju zdravu hranu i ove godine će konzumirati prezdrave klice u velikim količinama. Klice su bogate vitaminom B te mineralima poput kalijuma, gvožđa, kalcijuma i proteinima.

Neka vaša novogodišnja odluka vezana za zdravu hranu bude da jedete što više svežih lokalnih proizvoda. Otiđite u šumu i sami naberite gljive, kupite vezicu listova repe od bakice na pijaci, probajte sremuš i listove maslačka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Netolerancija na laktozu nije toliko retka pojava koliko se to misli. Pročitajte kako da prepoznate netoleranciju na laktozu kod svoje bebe. Piši! Širi dalje!