Menu 

Trovanje hranom može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. A u eri brze hrane sve je češće. Saznajte gdje se kriju najčešći izvori zaraze.

Ako vas “pogodi” doćiće do mučnine, povrćanja, proliva i to samo par sati nakon konzumacije zaražene hrane. U svijetu se to događa najčešće zbog sušija ili nedovoljno obrađenog mesa (loše kuvanog ili pečenog), neurednih restorana i loših kuvara. Zaraza u hranu može doći u bilo kom procesu obrade i “putovanja” hrane – od proizvodnje do pripreme.

Kako se zaštiti?

Samo pravi restorani paze i od koga i odakle tačno nabavljaju hranu i ko je i kako priprema u samim njihovim kuhinjama. Niste zaštićeni čak ni ako je riječ o organskoj ili domaćoj hrani, ali ako je sami pripremate (i/ili uzgajate) i pridržavate se svih higijenskih smjernica ta hrana je definitivno sigurnija.

Zato, ako već jedete van kuće hranite se u provjerenim restoranima, a u svojoj kuhinji se pridržavajte pravila kao da spremate jelo u nekom elitnom restoranu.

Perite ruke, radnu površinu i, posebno, daske za seckanje nakon obrade hrane. Sirovo meso obavezno držite odvojeno od drugih sastojaka. Ako ga nećete pripremati odmah stavite ga u posebne čiste posude i dobro zatvorite. Držite na gornjoj polici u frižideru. Koristite posebnu dasku samo za meso.

Za bolju sigurnost hranu dobro skuvajte i ispecite. Rizik od trovanja ćete smanjiti ako je unutrašnja temperatura hrane oko 74C.

Najčešći izvori trovanja

Sirevi

Ovo vas možda i ne čudi, ali sirevi su gotovo u samom vrhu. Mogu da sadrže bakteriju Listeria monocytogenes, koja izaziva infekciju listeriozu, koja može biti vrlo opasna po zdravlje, posebno za trudnice.

Salate

Čuvajte se pakovanih salata i mješavina povrća. U njima je pronađen parazit Cyclospora cayetanensis, koji izaziva proliv, mučnine, gubitak apetita, umor, … A pronađen je i u nekom povrću (poput peršuna), zato je najbolje da kupujete domaće, lokalno.

Sjemenke nara i krastavci

U organskom proizvodu napravljenom od sjemenki nara pronađen je virus, koji napada jetru. U jednom “talasu” oboljelo je oko 160 ljudi. I sa uveženim krastavcima treba paziti. Iako se za neke od tih afera sa povrćem i ešerihijom koli tvrdi da su imali političku pozadinu, istina je da su se ljudi razboljeli.

Brza hrana

Naravano, po mnogima najveći izvor raznih sitnih i krupnih zaraza. U većem broju slučajeva ešerihija je pronađena u zamrznutoj pizzi, ali nisu ništa bolji ni sendviči i proizvodi od sira sumnjivog kvaliteta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Prema poslednjim istraživanjima gutljaj vina i nekoliko borovnica tokom dana mogu uveliko uticati na smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti. Stručnjaci veruju da posebna dijeta može smanjiti mentalno “propadanje” koje se...