Menu 

Naše telo je u stanju da radi neke divne i neke poprilično čudne stvari. Danas vas upoznajemo sa zdravstvenim činjenicama koje sigurni smo niste znali.

Znoj

Svaka osoba ima između 2 i 4 miliona znojnih žlezda koje pomažu pri regulisanju telesne temperature.  Žene imaju više žlezda ali su kod muškaraca mnogo aktivnije. Istraživanja su pokazala da kad je u pitanju forenzika, moguće dobiti DNK iz otisaka prsta ukoliko ja na prstu bilo znoja, a do sad se verovalo da jedini trag koji znoj ostavlja jeste onaj na odeći.

Kosa

Prosečna osoba u jednom danu izgubi i do 80 vlasi, u ovo jesenje vreme taj broj se povećava, a dlake obično završavaju na jastucima, kaputima, odvodima, a najviše dlaka izgubimo za vreme pranja kose. Interesantna je činjenica da bilo da kosu peremo jednom nedeljno i na dnevnoj bazi, gubitak kose će biti isti. Uzrok za prekomerno opadanje kose kod žena može biti sindrom policističnih jajnika i nedostatak gvožđa.

Bakterije

U našoj koži stanuje i do 1000 različitih vrsta dobrih bakterija. One potpomažu obnavljanje ćelija kože i jačaju imunitet, a njihove ostatke ostavljemo gde god krenemo. Ne postoje dvoje ljudi na svetu koji imaju jednaku kombinaciju bakterija na koži, pa naučnici smatraju da bi se u budućnosti umesto otiska prstiju mogli uzimati uzorci bakterija sa dlanova ili stopala.

Koža

Naša koža neprestano radi i konstantno proizvodi nove ćelije, dok stare, odumrle stanice eliminiše. Osim očiju svaki drugi deo naše kože je praktično mrtav. Naše telo proizvodi 1.6 triliona ćelija kože, a mi izgubimo i zamenimo 30 i 40 hiljada tokom jednog sata, dok na je za potrebnu regeneraciju potrebno 30 dana. Najviše odumrlih stanica ostavljamo na garderobi i posteljini, a koša se ljušti gotovo u svakom  trenutku. Neka istraživanja su pokazala da ulja u našoj koži ljuštenjem kože dospevaju na razne delove nameštaja i na taj način izazivaju manje zagađenje naših domova.

Otpadni materijal

Ako ste mislili da otpadni materijal iz našeg rganizma završava isključivo u WC šolji prevarili ste se. Analizom hotelske sobe došlo se do zaključka da ga ima na daljinskim upravljačima i četkicama za zube.

72 odsto kolica za šoping u Americi na sebi ima tragove izmeta, a 50 odsto tragove ešerihije koli, dok je istraživanje u Velikoj Britaniji pronašlo ovu bakteriju na jednom od šest mobilnih telefona. Ako se tamo nalazi ešerihija koli nalaze se i bakterije koje izazivaju prehladu, kašalj i gastrointestinalne viruse.

Pre nego pokupujete sve antibakterijeske maramice iz supermarketa važno je napomenuti da rizik po zdravlje zavisi od količine bakterija kojima ste izloženi i sposobnosti vašeg imuniteta da se odbrani.

Urin je s druge trane potpuno sterilan i bakterije kupi pri izlasku napolje iz organizma i zato smo smo dužni da najmanje 60 sekundi nakon odlaska u toalet dobro operemo ruke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Imate li problema sa bolovima u zglobovima koji su povezani sa osteoartritisom? Onda će vam saznanje da ih možete odagnati jednostavnim šetnjama verovatno izamamiti osmeh na lice. Piši! Širi dalje!