Menu 

Kad se spomene engleska kuhinja prvo što većini na pamet padne je puding, riba i krompirići.

Ipak, engleska kuhinja ima dugu i bogatu tradiciju i istoriju. Odlikuje je jednostavnost, bogatstvo ukusa i upotreba najkvalitetnijih prirodnih proizvoda. A s godinama je u svoju tradiciju uvela i mnoge uticaje drugih zemalja, posebno Indije.

Tradicionalna engleska jela pripremaju se od pečenog mesa, uglavnom teletine, jagnjetine ili piletine sa velikom količinom kuvanog povrća.

Među najpoznatijim engleskim jelima su svakako i riba sa prženim krompirom (“fish and chips”) i čuveni engleski doručak, koji u svojoj punoj verziji sadrži slaninu, grilovan paradajz, prepečen hleb, crni puding (neka verzije krvavice), zapečeni pasulj, pečurke, kobasice i jaja. Uz ovakav doručak poslužuje se čaj.

[one_half]Tu su i brojne pite sa mesom, sirevi i englesko – kolonijalna hibridna jela.[/one_half]

Od slatkih jela tu je nezaobilazna pita od jabuka, razne vrste pečenih kolača i naravno – puding.

Najpopularnije bezalkoholno piće u Engleskoj je čaj,  koji se služi uz slatke kolače ili sendviče koji su takođe engleska tradicija.

Ukoliko ste ljubitelj alkoholnih pića, u Engleskoj će  vas poslužiti vinom a ako više volite  pivo, trebaće vam dosta vremena da probate sve vrste koje su na raspolaganju u tradicionalnim pabovima na koje su Englezi posebno ponosni i smatraju ih nacionalnim obeležjem.

This slideshow requires JavaScript.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!