Menu 

Ko bi rekao da hodanje unazad ima toliko prednosti i za naše zdravlje, ali i kao dobra vežba. Kod nas je to još uvek smešna stvar, dok je Japancima i Kinezima sasvim normalna pojava.

Možda vam se na prvu čini kao nešto što bi činila samo deca u šali, ali Japanci su davno naučili da hodanjem unazad, pa i džogiranjem, sagorevate više kalorija nego kada hodate ili trčite normalno. Prema nekim tvrdnjama 100 koraka unazad je jednako 1000 koraka koje napravite unapred. Dovoljan razlog da pokušate ovu vežbu, zar ne? Ali, strpite se – ova praksa ima još mnogo dobrobiti.

Inače, veruje se da vežba ima svoje korene u Kini. Pominje se još u starim kineskim spisima i pre dinastije Ćin (221-207. g. pne.). Pominju se i mitološka bića i besmrtnici koji su hodali unazad na putu oko sveta. Bilo kako bilo, priča svakako nije besmislena, samo možda manje poznata Evropljanima i Zapadu.

hodanje unazad 1

Kome se preporučuje

Osim toga što je odlična za mršavljenje preporučuje se i kao rehabilitacijska vežba, posebno za one koji su imali neke povrede kolena ili zglobova. Ali, odlična je i za one: koji pate od istegnuća mišića kukova, prepona, donjeg dela leđa; ahilove tetive, uganuća gležnja, bolova u potkolenicama, …

Hodanje unazad je preporučljivo i onima sa bolovima u telu koji su već probali gotovo sve – od tableta protiv bolova, vežbi istezanja, …

Sve dobrobiti

Dokazano je da trčanjem i hodanjem unazad manje opterećujete kolena, koristite više energije i trošite više kalorija za kraće vreme nego kod običnog trčanja, a odlična je vežba za one koji žele da malo odmore kolena i zglobove.

Samo 30 minuta hodanja unazad nekoliko puta sedmično može učiniti mnogo za vaše zdravlje i topljenje kilograma.

Teško je isprva se navići (naravno, nemamo oči na potiljku), ali to je, takođe dobro, jer se naša čula bolje aktiviraju, usmerena su na oprez, pa popravljamo i balans, vid i sluh.

Ako hodate unazad 10 do 15 minuta 4 dana sedmično 4 nedelje zaredom uveliko ćete popraviti fleksibilnost tetiva. Ne samo da brže sagorevate kalorije, već i pobljšavate rad kardiovaskularnog sistema.

hodanje unazad 1Kako se to pravilno hoda unazad

Da biste proverili da li je ova vežba za vas izvodiva napravite 10 koraka napred i 9 unazad da proverite ravnotežu. Posle toga pronađite ravno područje, bez saobraćaja i gužve i hodajte unazad 20-tak metara.

Posle, ako savladate veštinu možete i trčati unazad ili s vremena na vreme provesti hodajući unazad 10-tak minuta na traci za trčanje, ali, za početak, na najsporijem. Budete oprezni u početku, da ne bi došlo do sudara sa drugim ljudima (u zavisnosti gde vežbate) i uključite sva čula.

Ako počinjete sa hodanjem unazad na otvorenom proverite da li je put čist (park ili staza za trčanje su najbolji izbor) i povremeno pogledavajte iza ramena.

Kada poželite da pređete na trčanje uradite to lagano, tek kada savladate hodanje. Trčanjem unazad ćete brže mršaviti, a i popraviti osećaj za ravnotežu. Ako se bavite trčanjem profesionalno ova vežba vam svakako može pomoći da poboljšate svoje rezultate.

Pročitajte i Zamijenite sve vježbe brzim hodanjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar