Menu 

Kuvanje sa čajem ne predstavlja neku veliku umetnost, ali razne biljčice i napici mogu obogatiti vaša jela na načine na koje to niste mogli ni zamisliti.

Iako neki čajevi spadaju i u začine, koje ste verovatno već koristili u kulinastvu, kuvanje sa raznim vrstama čajeva postaje trend, posebno zbog novih ukusa i fenomenalnog načina da poboljšate jela.

Korišćenje čajeva u kulinarstvu je odlično da ekperimentišete i budete kreativni u kuvanju. Na tri načina možete upotrebiti čajeve za spremanje jela: koristeći mlevene suve listove, vrećice čaja ili sveže skuvan čaj (obično umesto vode).

caj na stolu dorucak

Osnovne smernice

Imajte na umu kakvu vrstu čaja koristite. Recimo, zeleni i beli čaj imaju blaži ukus, dok crni daje dosta jaču notu.

Najbolje je da počnete sa čajem koji vam je poznat. Recimo, možete ubaciti malo sveže ili suve mente u pasulj da biste poboljšali ukus, ali i probavu.

Razmišljajte o ukusima. Gledajte na čajeve kao na vino u kulinarstvu. Bez obzira koji čaj izaberete setite se kakvog je ukusa. Voćni? Sladak? Pikantan? Gorak? Onda razmislite da li će taj ukus slagati sa vašim jelom.

Čaj sadrži i kofein, pa možda i nije idealan dodatak večerama.

Listići i vrećice

cajevi u posudicamaPreporučuje se da sameljete u prah u mlinu ili blenderu suve listove čaja pre dodavanja jelima. U nekim slučajevima možete koristiti i cele listove (recimo neke sveže), ali ih stavljate pred kraj kuvanja ili izvadite iz jela nakon nekog vremena. U većini slučajeva se radi o biljkama koje igraju ulogu i čajeva i začina.

Najlakše je početi sa dodavanjem mlevenih listova čaja u peciva. Keksići, mafini, torte i kolači, hlebovi su ukusniji uz dodatak mlevene lavande, bosiljka, mente. Dodajte ih u neke jednostavne recepte, koji ne uključuju mnoštvo drugih začina i dodataka.

Čajevi su vrlo zahvalni i u marinadama, posebno u pravim kombinacijama sa svežim biljkama i začinima. Lepo se slažu sa marinadama baziranim na ulju i sirćetu.

Ako koristite čaj u vrećicama neka to bude u čorbama i supama. Potopite vrećicu tek pred kraj kuvanja na 10 minuta. To može biti i kada skinete čorbicu sa šporeta i poklopite da se sastojci sjedine.

usitnjen caj

Suve mlevene listove čaja možete kombinovati sa hlebnim mrvicama ili posipati po jelima dok dinstate (zeleni čaj je za ovo vrlo praktičan).

Spojite ih sa zelenišom. Dodajte listove zelenog čaja zelenišu kada ga kuvate. To će obogati ukus raštana, spanaća, blitve, …

Rižu možete kuvati sa raznim čajevima. Dok neki dodaju mlevene listove čaja (jasmin je za ovu namenu odličan) drugi rižu kuvaju u već skuvanom čaju umesto u vodi.

Poširajte lososa i drugu ribu sa belim čajevima sa citrusnim ukusom. Odlični su i za poširanje voća poput jabuka, šljiva, breskvica, …

Novi puter sa ukusom ćete dobiti ako ostavite vrećicu čaja u otopljenom puteru nekoliko minuta. Koristite slađe čajeve za putere, koje ćete upotrebiti za pravljenje slatkih mafina.

Pročitajte i tekst –  Naučite da kuvate sa pivom.

Sviđa nam se
Autor
Kuvanje sa čajem – smernice i trikovi
Datum
Ime
Kako upotrebiti čajeve u kulinarstvu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar