Menu 

Godinama unazad učestalo se govori o tome da uzrok zbog kojeg smo stalno umorni, iscrpljeni i bezvoljni leži u otrovima kojima je naše telo svakodnevno izloženo. Predstavljamo vam ajurvedsko čišćenje tela.

Ovaj metod pročišćenja o kojem ćemo danas pisati je star vekovima, a mnogi tvrde da će vam pomoći da stanje vašeg uma i tela dovedete u ravnotežu, budete zdraviji i imate više energije.

Šta je ajurveda?

Ajurveda je holistički pristup jačanja zdravlja organizma, a postoji više od pet hiljada godina u Indiji, dok je decenijama unazad sve popularnija i u zapadnoj civilizaciji. Panchakarma, je reč na sanskritu koja znači „pet delovanja“, a označava ajurvedski pristup čišćenja organizma, koji ima za cilj da iz tela izbaci sve otrove koji blokiraju normalne telesne funkcije. Više o ajurvedi pisali smo u članku “Živite zdravije uz pomoć ajurvedske medicine”, a pisala je i naša blogerka Tanja Kraljić-Strgačić u članku “Upoznajte se sa ayurvedom”.

ajurveda3

Kada se odlučiti na čišćenje

Ajurvedski terapeuti tvrde da je ovakve tretmane sprovoditi između godišnjih doba, a veoma je važno ne samo promeniti vrstu hrane koju jedemo već i vreme koje provodimo ispred televizora, računara i ostalih elektroničkih uređaja.

Prvo je potrebno da odredite kojeg je tipa vaše telo, a to zavisi od toga da li više preferirate slatku ili slanu hranu, koliki vam je nivo energije i ritam spavanja.

Šta čišćenje radi našem telu

Celokupan tretman odstranjuje sve toksine kako iz digestivnog tako i iz respiratornog trakta. Lekovita ulja se koriste kao kapi za nos, a tretman podrazumeva i razne opuštajuće masaže koje potpomažu lakše izbacivanje toksina. Ipak svaki tretman treba da se odredi prema osobi, nikako ne može biti isti za svakoga.

Tri faze čišćenja ajurvedom

1. Purva karma – pripremna faza

Nekoliko nedelja pre čišćenja potrebno je iz upotrebe izbaciti kafu, čaj i sve mlečne proizvode.

Nedelju dana pre čišćenja ishranu treba ograničiti na povrće i proizvode od celovitih žitarica.

Praktikujte meditaciju, opuštene šetnje i vežbajte duboko disanje.

ajurveda2

2. Panchkarma – faza čišćenja

Ova faza uključuje tri načina čišćenja: čišćenje, klistir i laksative. Laksative i klistir možete kupiti u svakoj apoteci ili možete otići da vam to urade stručna medicinska lica. Laksative uzimajte naveče, a klistir može da se radi ujutro ili naveče.

Pratite savete za ishranu za vaš tip tela i pazite da je hrana koju jedete na sobnoj temperaturi. Pijte mnogo mlake tečnosti čak i za vreme jela.

Eliminišite svu hranu koja je industrijski prerađena, koja sadrži aditive, brzu hranu, teške deserte , sireve, meso, prženu hranu. Nemojte jesti sirovu hranu i izbegavajte jako hladnu vodu i pića.

Ovo čišćnjenje sprovodite najviše 10 dana i obavezno uzimajte suplemente vitamina i minerala.

3. Rasayana – faza podmlađivanja

Poslednja faza ajurvedskog čišćenja je faza podmlađivanja koja bi trebalo da traje nedelju dana, a u njoj čišćenje završava, a vi se vraćate ishrani koju ste konzumirali za vreme pripremne faze. Pijte mnogo vode, jedite povrće i proizvode od celovitih žitarica. Veoma je važno da nastavite i sa meditacijom.

Ovo bi trebalo da je vreme kad je vaše telo potpuno očišćeno i za mnoge predstavlja veoma emocionalan period života.

Rezultati

Nakon što ste završili sa tretmanom čišćenja i pratili uputstva za sve faze, vaša probava bi trebalo mnogo bolje da radi, a mnogi tvrde da postanete svesniji svega što vas u životu koči i ne da vam napred te vas drži dalje od zdravih navika.

Ajurvedski terapeuti preporučuju da se nakon ovog tretmana pridržavate sledećih smernica:

  • Pijte mnogo vode
  • Vežbajte, šetajte kad god za to imate priliku
  • Doručkujte svako jutro
  • Jedite šest manjih obroka dnevno
  • Umesto kafe pijte biljne čajeve
  • Praktikujte jogu, meditirajte
  • Jedite više svežeg voća i povrća
  • Manje vremena provodite ispred televizora , računara i igraćih konzola

Saznajte i “Jesu li dijete koje pročišćavaju opasne za zdravlje?”.

Foto: http://thechalkboardmag.com/

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar