Menu 

Pirei od voća i povrća daju kolačima izdašniji, sočniji ukus. Odlični su kao zamena za masnoće u receptima. Evo kako da ih napravite i upotrebite i ne čudite se – donosimo i neke malo neobične predloge.

Ovo je odličan način da vaše kolače učinite zdravijima i da deci krišom podmetnete više voća i povrća. Trebate samo znati gde i kako.

Možete bez ikakvih zamena u kolače koje pečete dodati 2 do 4 kašike pirea da biste imali mekšu koru. Ako zamenjujete ulje ili puter u receptima koristite pola do ¾ šolje (od 250 ml) pirea od voća za svaku šolju ulja ili putera, a ¾ do 1 cele šolje pirea od povrća za 1 šolju ulja ili putera. Možete zamene napraviti delimično ili u potpunosti. Ako ste svu masnoću zamenili pireima proverite kolač koji se peče 10 minuta ranije, jer će se u tom slučaju peći brže. Poželjno je i da temperaturu smanjite za oko 20C.

Voće

Među pireima kao dodaci i zamene u kolačima najčešći su pirei od banana, jabuka, suvih šljiva i avokada.

Izgnječene banane odlične su u čokoladnim kolačima, cimet korama, mafinima i slatkim hlebovima. Banane mogu poslužiti kao zamena za jaja u kolačima, za povezivanje. Koristite što mekše banane i izgnječite ih u pire bez grudvica. Možete dodati 1 bananu umesto 1 jajeta ili samo ubaciti malo izgnječene u smesu za koru da bi bila mekša.

pire od jabuka

Pire od jabuke je vrlo efektivan kao zamena za ulje i otopljeni puter u gotovo sve i jednom kolaču, koji pečete. Bez brige ga možete koristiti kao zamenu, a dobićete i bolji ukus (i naravno, zdraviji kolač). Kada pravite keksiće, koji su najosetljiviji na zamene, možete zameniti čak pola navedenog ulja ili otopljenog putera sa pireom od jabuka.

Da biste napravili pire skuvajte oguljene kriške jabuke u vodi – na 1 šolju jabuka stavite 2,5 šolje vode. Kuvajte na nižoj ili srednjoj temperaturi 30 minuta. Odstranite vodu, pa izgnječite u pire.

Pire od suvih šljiva je malo jačeg i izraženijeg ukusa od pirea od jabuka, pa je najbolje da ga koristite samo kod kora i kolača sa začinima i kod čokoladnih torti ili mafina. Da biste dobili pire u blender stavite 1 šolju suvih šljiva bez koštica i 6 kašika vruće vode. Sve izmiksajte u pire.

Avokado jeste poprilično skup, ali važi za odličnu zamensku namirnicu, posebno u bogatim tortama i korama. Kako ima glatku i kremastu teksturu odličan je kao zamena za puter. Ipak, iako spada u voće, u zamenama u kolačima treba ga tretirati kao povrće (znači, ¾ do 1 cele šolje pirea od povrća za 1 šolju ulja ili putera). Ako koristite pire od avokada kore će se manje rasipati.

Avokado samo ogulite i izvadite košticu, pa izmiksate u pire. Možete smesi dodati i malo limunovog soka.

Povrće

pire od bundeve zutiZasiguro ste već koristili pire od bundeve (Pire od bundeve), a verujemo da obožavate i pečene bundeve (Pečenje bundeve u rerni). Međutim, pire je odličan i u kolačima, posebno kao zamena za jaja. Ali, ima malo izraženiji ukus, pa trebate paziti u kojim receptima ga koristite. Koristite 1/4 šolje pirea od bundeve kao zamenu za 1 jaje u začinskim korama i kolačima i bogatim voćnim hlebovima. Pire od bundeve može poslužiti kao idealna zamena za ulje (1:1), a ako zamenjujete puter koristite ¾ šolje pirea umesto 1 šolje putera.

Iako vam se možda ne čini kao idealno i cveklu možete upotrebiti kao dodatak i zamenu u kolačima, posebno u čokoladnim tortama i začinskim korama. Dobićete malo drugačiji ukus, ali i sočnost i boju. Ako je koristite u tortama od čokolade neće se osećati onaj “zemljani” ukus cvekle. U vanila kolačima cvekla ne bi bila baš poželjna.

Koristite 3/4 šolje pirea od cvekle umesto 1 šolje ulja ili putera u čokoladnoj torti. Da biste napravili pire ispecite cele svekle u rerni na 200C (pecite sat vremena dok ne omekšaju). Ogulite, iseckajte na kockice, pa izmiksajte u blenderu.

Sviđa nam se
Autor
Pirei od voća i povrća kao dodaci i zamene u kolačima
Datum
Ime
Voće i povrće kao zamena u kolačima
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar