Menu 

Kada kuvamo jaja, posebno za Uskrs, obično nailazimo na par problema, koje često svrstavamo u uzgrednu štetu. Saznajte kako da dobijete savršeno kuvana jaja bez pucanja, curenja boje i koja se savršeno gule.

Verujemo da i vi uvek bacite nekoliko jaja, koja ispucaju, iscure ili belance primi boju kroz pukotine, … Tu štetu možete umanjiti sa par dobrih trikova, koje bi svako pre farbanja jaja treblo da pročita.

Veličina

Ne kupujte uvek samo obična kokošija jaja. Ofarbajte i nekoliko pačijih, ćurećih ili najbolje od malih kokošiju i sitne peradi poput, čija jaja važe za najjača. (Deci će se ta posebno svideti). Ofarbajte i nekoliko ovih malih “tvrdih oraha” za one koji vole da pobeđuju. Imajte i na umu da ćete dobiti i različite nijanse boja u zavisnosti i koliko je jaje tamno ili svetlo.

jaja kuvaju sporet

Starija jaja

Jaja su se skupljala posebno za Uskras za farbanje, pa su uvek kuvana malo starija jaja. To je uvek mudar potez, jer starija jaja će se, kada ih skuvate da budu tvrda, lakše guliti. Naravno, ne govorimo da nabavite jaja kojima je istekao rok, već da ne koristite ona najsvežija.

A zašto je to tako? Sveže jaje sadrži CO2, koji starenjem izlazi iz jaja, pa se belance stanjuje. Što jaje duže stoji, keratin, koji “drži” belance i tanku membranu za ljusku omekšava, pa ga je lakše guliti. Idealno je da koristite jaja koja su 7 do 10 dana stara.

Kuvamo ih pogrešno?

farbanje jaja ukrasavanje cvecemObično stavimo jaja u hladnu i vodu i ostavimo da kuvaju 10 do 15 minuta. Kada ih farbamo, ako koristimo boje koje se nanose na skuvana jaja, najbolje je da ih skuvamo na drugačiji način. (Za savšeno kuvana jaja primenite ovaj savet, kažu kulinari, i za druge recepte).

Savetuje se da jaja nikada ne kuvate dugo u ključaloj vodi. Idealan metod je da stavite jaja u posudu sa hladnom vodom u jednom sloju i ostavite da voda prokuva. Čim prokuva, isključite šporet i poklopite šerpu. Ostavite da jaja stoje u vreloj vodi 10 do 12 minuta, sklonite sa šporeta i iz vruće vode odmah ih stavite u ledeno hladnu vodu.

Zašto?

Kada se jaja “ljuljaju” u ključaloj vodi neće se skuvati ravnomerno, žumance će se pomeriti (neće biti u sredini jajeta), a moguće je i da dođe do pucanja ljuske. Naravno, imajte na umu da će žumance biti mekše, ali zato neće biti one zelene opne – znaka prekuvanog jajeta. Ovaj savet mnogi igrnorišu, jer im žele u potpunosti tvrdo kuvano jaje.

Pucanje

Ma koliko bili pažljivi jaja pucaju prilikom kuvanja i to ponekad zaista ne možemo izbeći. Naravno, preporučuje se da ta jaja ne bojite (osim ako ne koristite prirodne boje – pročitajte tekstove Obojite jaja na prirodni način svakodnevnim namirnicama i Obojite jaja prirodno na 4 načina). Da biste smanjili broj ispucalih jaja u vodu dodajte malo sirćeta. Dodajući malo više kiseline učvršćujete keratin, pa će ljuska biti malo čvršća.

Najbrže kuvanje

jaja kuvana mafin

Ako farbate jaja bojama koje se koriste na već skuvanim jajima trebaće vam mnoštvo jaja, koja bi najbolje bilo da možete skuvati što brže. A možete ih kuvati i u rerni. I ne plašite se biće savršeno kuvana. Zagrejte renru na 325F. Stavite jaja u kalupe za mafine (u svaki po jedno), pa sve stavite u rernu na 30 minuta. Čim ih izvadite stavite ih u ledeno hladnu vodu i ostavite 10 minuta. Jaja će se lakše guliti i za čas su skuvana. (Pročitajte detaljnije u tekstu – Kako najbrže pripremiti mnogo kuvanih jaja).

Sviđa nam se
Autor
Trikovi za savršena tvrdo kuvana jaja – uskršnji saveti
Datum
Ime
Kuvanje jaja
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Maja

  vasa rerna ima farenhajte?

 2. Jaki Balkcom

  Ja sam ih sad stavila da se skuvaju. :)

 3. Jelena Tadic Radonjic

  prosla i ova godina katastrofa ispuca gomila jaja.. nekad sam kuvala po 100 kom pa mi se desavalo da nepukne ni jedno… jednostsvno sam odlepila :(

 4. Ljilja Milicevic

  Isto ovako radim,samo sto upotrebljavam najlonske zenske carape
  Tako da vise jaka stane…

Napišite komentar