Menu 

Da li su ljute papričice vaš omiljeni dodatak jelima? Kada biste probali neke od ovih, najljućih, možda biste promenili mišljenje.

Malo ljutine u jelima s vremena na vreme je poželjno, ali kada su u pitanju najljuće paprike na svetu treba dobro razmisliti. Može se čak reći da spadaju među jela koja treba konzumirati sa velikim oprezom. U Indiji, možemo reći carstvu ljutih papričica, se ne bi možda složili. Oni ih obožavaju. Čak je je pre par godina objavljena zanmiljiva vest kako indijski naučnici rade na usavršavanju nove vrste oružja, koje će sadržavati prah najljućih papričica na svetu umesto eksploziva. Eto, toliko mogu biti opasne.

U kulinarstvu

ljute papricice razne 1U pripremi ljutih jela ih svakako upotrebljavaju, a u nekim mestima predstavljaju pravu atrakciju. Neverovatno je da mnoge od njih, ne samo što su opasno ljute, već i izgledaju opasno. Jedna od najljućih, recimo, izgleda kao mali crveni škorpion. Zato se sa njima mogu igrati samo stručnjaci. Oni znaju da je važno uvek da znate tačnu ljutinu papričice koju upotrebljavate, da biste “izračunali” i ljutinu jela.

Postoji posebni indeks po kome se meri ljutina paprika (Scoville Heat Index) – od najblažih do najljućih. Kreće se od nule i dolazi i do preko 1.000.000. Obične paprike (žute, crvene ili zelene) imaju indeks nula. Jalapeno papričice, jedne od najčešće korišćenih ljutkastih paprika, imaju indeks od 2000 do 8000. Serano papričice su gotovo troduplo ljuće, a kajenska papričica ima indeks između 25.000 i 50.000. Tabasko papričica, od koje se pravi popularni ljuti tabasko sos, je nešto malo ljuća.

ljute papricice razne 3

Kada koristite ljute papričice prilikom pripreme jela koristite prilikom seckanja lateks rukavice. Nikako ne trljajte rukama oči i osetljive delove tela. Ako uklonite semenke (i rebra na kojima stoje) ublažićete ljutinu papričice. Ako ste dovoljno “hrabri” poželjno je da pre dodavanja jelu testirate ljutinu papričice – odescite mali komad i dodirnite ga vrhom jezika. Ako vas je papričica previše “opekla” nikako ne posežite za vodom, ma kako vam to logično izgledalo. Samo ćete pogoršati stanje. Radije uzmite krekre, hleb ili stavite malo šećera na jezik.

Papričice možete koristiti u čorbama, sosevima, gulašima, kiseliti ih ili puniti sirevima i drugim punjenjima po želji.

Društvo najljuće “gospode”

Na samom vrhu najljućih papričica od kraja prošle godine nalazi se “karolina riper” (Carolina Reaper), čiji je indeks neverovatnih 2.200.000. Za jednu papričicu treba izdvojiti oko 7 evra. (Slične cene imaju i druge četiri koje se nalaze na vrhu). Ova papričica je, čini se, uzgajana samo da bi pobedila u ljutini, jer je gotovo neupotrebljiva u kulinarstvu.

Inače, Ed Kuri je dobio potvrdu da je uzgojio najljuću karolina riper papričicu. Tvrdi se da joj je ljutina jednaka ljutim sprejevima koje koriste policijaci.

Na drugom mestu je moruga škorpion (Trinidad Scorpion Moruga Blend), nedavno otkrivena “mega ljuta” paprika.

skorpion paprika

“Nabori mozga” su na trećem mestu (7 Pot Brain Strain). Površinom malo podseća na ljudski mozak, a deluje tako, kako tvrde upućeni, što ga “zapali” neverovatnom snagom i brzinom.

Četvrto mesto zauzima 7 Pot Primo, koja se izdavaja po svom “repu”, koji zaista izgleda upozoravajuće. Sa ovom papričicom se svakako ne želite igrati.

Na petom mestu je cenjena papričica 7 Pod Douglah. Poznata je kao jedna od najljućih sa njaboljim ukusom. Koriste je u odličnim kombinacijama ljutih jela svežu, suvu ili u prahu.

Da li ste vi probali neke ekstra ljute papričice? Kakva su vaša iskustva?

Ako želite da napravite zanimljivo ljuto jelo isprobajte Ljuti kukuruzni hleb.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar