Menu 

Blizanci su prava mala čuda prirode i zato vam otkrivamo nekoliko fascinantnih činjenica o blizancima.

U ovoj godini, samo u Sjedinjenim Američkim Državama, rodiće se više od 140 hiljada parova blizanaca, kažu statistike. Mi vam donosimo listu neverovatnih zanimljivosti vezanih za blizance.

Kako ih razlikovati

Iako mnogi tvrde da majke po osećaju i instinktu razlikuju blizance, lako ih možete razlikovati i po pupku. Pupak je mali ožiljak na mestu gde su bebe pupčanim vrpcama bila povezane sa posteljicom, i on nastaje nakon poroda tako da nema veze sa genetikom. Još jedna stvar koja se razlikuje kod jednojačanih blizanaca su otisci prstiju. Iako dele zajedničku DNK, otisci prstiju im se razlikuju jer su se razvijali u različitim delovima materice što utiče na razvoj žlebova i crtica na prstima.

bliznaci2

Blizanci mogu biti začeti od dva različita oca

Ukoliko žena ima seksualni odnos sa više od jednim muškarcem za vreme ovulacije, može se desiti da po jedan spermatozoid od dva različita muškarca oplodi jednu jajnu ćeliju. Iako je ovaj fenomen moguć, veoma je redak.

blizanci

Šansa za dobijanje blizanaca je mnogo veća sada nego pre 30 godina

Od 1980. godine procenat rađanja blizanaca je porastao za neverovatnih 76 odsto, a razlog tome, tvrde stručnjaci, leži u tome što se žene danas u kasnijim godinama odlučuju na prvu trudnoću, a dokazano je da je veća verovatnoća blizanačke trudnoće u 30-tim nego u 20-im godinama.

S druge strane, studija Medicinskog jevrejskog centra na Long Ajlandu je objavila da su žene danas u proseku više nego što su to bile pre 30 godina, a da su žene koje rode blizance u proseku 2,5 centimetra više od žena koje su rodile jedno po jedno dete.

blizanci3

Fetusi koji dele matericu nisu nužno blizanci

Postoje slučajevi u kojima žena zatrudni sa jednim detetom, ali normalno nastavi da ovulira i ima menstrualni ciklus pa se desi da se drugi fetus zametne malo kasnije od prvog. U većini takvih slučajeva obe bebe bivaju rođene isti dan, ali jedna u terminu, a druga preveremeno. U takvim slučajevima bez obzira na isti dan rođenja takve bebe nisu blizanci.

blizanci4

Blizanci pričaju svoj jezik

Ono što nama odraslima zvuči kao obično bebeće gugutanje jeste kriptofazija, jezik razvijen između blizanaca koji samo oni mogu razumeti. Istraživanja su pokazala da čak preko 40 odsto blizanaca razvije svoj posebni jezik, a mnogi od njih zajedno uče pričati.

Pre određenog vremena na internetu je osvanuo video gde se vide blizanci koji „razgovaraju“, a koji je veoma brzo stekao veliku popularnost. Pogledajte i zašto:

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar