Menu 

Iako je dobitak deteta nesumnjivo jedna od najlepših i najuzbudljivijih situacija u životu odmah da vam kažemo da treba da se pripremite na mnoštvo promena i prilagođavanja koje moraju doći. Ali, bez obzira na sve uvek imajte na umu da to što ste postali roditelj ne znači da ste postali druga osoba, da su se vaša interesovanja promenila preko noći. Savetujemo vas kako da se lakše nosite sa novonastalim promenama.

Svi smo mi pre nego što smo postali roditelji bili osobe koje su imale svoje afinitete, hobije, zanimanja koja su nas ispunjavala i u kojima smo uživali. Kada stigne bebe, život se zaista okrene naglavce i svi oni koji vas žele uveriti u suprotno, lažu. Prva i osnovna stvar koju naučite kada dobijete dete jeste da planiranje nije opcija i da je sve stvar pukog kompromisa i prilagođavanja u hodu.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Najvažnije u celoj priči jeste da bez obzira na to što vam je to malo neodoljivo stvorenje preko noći postalo centar univerzuma i da sve što želite jeste da vodite računa o njemu, nikad ne zaboravite na sebe i na svoje potrebe. Volite li čitati, džogirati, odlaziti u pozorište…? U čemu ste to uživali pre rođenja vašeg mališana?

Ako nemate vremena da sednete i na miru pročitate nekoliko stranica knjige uvek je nosite u torbi, čitajte dok stojite u redu supermarketa ili banke, dok ste napolju u parku, a beba spava u kolicima. U torbi pored stvari za bebu nosite uvek i laptop, plejer za slušanje muzike i kad god uhvatite malo vremena posvetite se onome što vas kao odraslu osobu zanima.

Ako ste pre rođenja deteta svako jutro džogirali, a sada to ne stižete, trčite onda kada uhvatite vremena , trčite od kuće do posla ili dok dete vodite u vrtić. Ne zanemarujte i odlaske u pozorište ili boskop ako ste u tome uživali ranije. Zamolite nekoga da pričuva bebu i počastite se dobrom predstavom ili filmom, dečije predstave i crtići se ne računaju. Potreban vam je sadržaj za odrasle.

Meni kao mami, dok je moj sin bio mali je bilo jako važno da se družim sa ljudima sa kojima nisam razgovarala o tome koliko je puta beba kakila od jutros, kako sisa, da li bljucka, da li dobro spava, dobija li na težini. Jednostavno mi je bilo potrebno da se na trenutak maknem od „mamećih“ tema i razgovaram o odraslim temama, politici, muzici, tračevima. S druge strane podrška i iskustva drugih mama su podjednako važne.

???????????????????????????????????????????????????????????????????

Kada dobijete bebu pokušajte da ne zanemarujete sebe kao osobu, jer vi ste ona ista, samo ste postali mama. I bez obzira što će uloga mame biti ona najvažnija i najizraženija u vašem životu nećete biti srećni ako bude i jedina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar