Menu 

Nakon rođenja deteta sve roditelje na svetu muči i brine da li njihova beba dobr napreduje, da li dovoljno dobro raste, razvija se i da li zaostaje za drugom decom. Postoji nekoliko glavnih odrednica koje upućuju da vaša beba sasvim dobro napreduje, ali važno je napomenuti da one nisu glavno merilo. Donosimo vam smernice po kojima ćete pratiti razvoj vaše bebe, ali glavnu reč treba da da pedijatar koji bebu prati od prvog dana rođenja.

Čisto da biste nahranili znatiželju i umirili brige, pročitajte ovaj teskt koji će vam jasno otkriti šta možete očekivati od razvoja vaše bebe podeljeno na 4 tromesečja. Donosimo vam i mitove koji se najčešće vezuju za razvojne skokove kod beba. Pa, krenimo redom.

Rast i razvoj bebe od 0 – 3 meseca

beba

Doneli ste kući svoju bebu zbunjeni ste, preplašeni i ne znate šta da očekujete. Ovaj prvi period verovatno donosi najviše stresa , jer vaša beba još nije u stanju da pokaže šta je muči i šta želi.

Kao novopečeni roditelj verovatno ćete pomno pratiti svaki pokret vaše bebe. Za početak, sigurno ćete primetiti da je vaša beba nakon izlaska iz bolnice izgubila na kilaži, što je sasvim normalno. Većina beba povrati kilažu u prve dve nedelje života i nedeljno dobija od 170 – 220 grama.Pročitajte i “Kako da budete opušteni uz novorođenče”

Na svakom pregledu doktor će izmeriti težinu vaše bebe, i obavezno imajte na umu da se svaka beba raste i razvija na drugačiji način. Vaša beba može dobijati manje na težini od nekih drugih beba, ali to nikako ne znači da nije zdrava ili joj nešto nedostaje.

U prva tri meseca vaša beba će početi da se smeje i da očima prati pokrete i ljude. Može čak otkriti i svoje ručice i nožice i saznanje da njihovo pomeranje proizvodi zvuk. Svakodnevno, vaša beba će upijati svet oko sebe.

Socijalni i emocionalni razvoj

Beba će početi komunicirati osmehom, a da biste podsticali što bolji razvoj uzvratite joj svaki put kad se nasmeje. Uživaće u igri i u društvu ljudi. Postaće komunikativna, razviće ekspresiju lica i tela, može čak i pokušati da imitira neke pokrete i izraze lica ljudi koje svakodnevno viđa.

Fizički razvoj

Beba do tri meseca bi trebalo da podiže glavu i grudi dok leži na leđima, pa u nekim slučajevima čak i da se održava na ručicama. Pokušavće uhvatiti predmete rukama i staviti ruku u usta, ali joj verovtano neće uspeti. Dok leži na leđima skupljaće i ispružati ruke i noge a skupljanje ruke u šaku bi trebalo da je do sad uveliko savladano. Kad je malo oslonite na noge beba će se odgurivati, ali lekar će vam savetovati da to ne radite dok bebine kosti i mišići ne ojačaju.

Kognitivni i jezički razvoj

Beba će pratiti lica i predmete. Smejaće se na vaš glas, jer će ga raspoznavati. Počeće da guguće i okreće glavu prema izvoru zvuka. Moći će čak i da raspozna lica i predmete sa određene distance.

Svaki dan sa vašom bebom je avantura i uživajte što više možete. U ovom periodu i vi učite zajedno sa vašom bebom i nemojte da vam nešto promakne.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Rast i razvoj bebe od 3 – 6 meseca

U ovom periodu trebalo bi da je prošao proces prilagođavanja, oporavili ste se od poroda i uspostavili rutinu. Ovaj period bi trebalo da je nešto opušteniji od ona prva tri meseca jer u većini slučajeva beba jede i spava. Kad su u pitanju neke razvojne odrednice sad već vaša beba uživa u vašem dodiru, voli da je se nosi i da joj se priča. Smejte se i pričajte sa vašom bebom, jer će početi da raspoznaje glasove i zvukove, a moći će i da uzvrati osmeh.

Vaša beba najviše će uživati u hranjenju, presvlačenju i vašem glasu, jer će ga asocirati na sigurnost i nežnost. U ovom periodu vaša beba će razviti sposobnost da ne plače čim se probudi, uspevaće ostati mirna što znači da je vreme za uspostavljanje noćne rutine. Ipak, ne puštajte bebu previše samu, neka stekne osećaj sigurnosti i da ćete biti tu za nju uvek.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Socijalni i emocionalni razvoj

Vaša beba raspoznaje poznata od nepoznatih lica i uzvraća osmeh, ali isto tako zna da zaplače ako joj se obrati neko nepoznat. Već u ovom periodu beba uživa da bude okružena drugim bebama, svojim vršnjacima i može plakati kad je odvedete iz društva. Postaje svesna sebe u ogledalu.

Fizički razvoj

Beba bi trebalo da bez problema podiže glavu i grudi kad leži na stomaku i oslanja se na ručice. Zatvara i otvara šake i stavlja ručicu u usta. Do šestog meseca većina beba pokušava da sedi sama, mada većina lekara kod nas preopručuje sedenje tek sa nvršenih sedam meseci života. Pročitajte “Koliko vremena bebe treba da provedu na stomaku”.

Kognitivni razvoj

U ovom periodu beba pomno prati druga lica i predmete u pokretu, Može čak i sa određene distance da raspozna poznata lica i stvari. Lagano će početi da se služi oko-ruka koordinacijom i reaguje na svoje ime.

Rast i razvoj bebe od 6 – 9 meseci

Tokom prve godine života vaša beba će proći kroz mnoge promene, fizičke, emocionalne i kognitivne, a to će se najviše pokazati baš u ovom periodu kada će vaša beba početi pokazivati i svoju narav. Evo šta možete očekivati u peridodu od 6-9 meseci.

Socijalni i emocionalni razvoj

U ovom periodu vaše dete postaje apsolutno svesno sveta oko sebe, uzima stvari i lupa njima o pod jer otkriva da na taj način proizvodi zvuk. Beba sad puno bolje kontroliše pokrete i držanje tela.

Kod nekih beba se u ovom periodu razvija čudna anksioznost što se pokazuje na način da se dete uznemiri i plače kada vidi nepoznata lica ili kada roditelji izađu iz prostorije. Ovo je privremeno i trebalo bi da prođe kroz neko vreme, a važno je da tome ne pridajete veliki značaj i dete povremeno ostavljate na čuvanje kod baka i dedova da bi kasnije navikavanje na vrtić ili školu lakše prošlo.

 

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Fizički razvoj

Što se tiče fizičkog razvoja, beba već može da sedi bez bilo kakve podrške, a neke čak pokušavaju i da ustanu, ali to opet nije u svim slučajevima. Neke bebe do devetog meseca mogu da se usprave držeći se za nameštaj pa čak i da stoje na kratko. Ukoliko vaš bebac još uvek nije sposoban za ove vratolomije to nikako ne znači da se ne razvija dobro već da prati neki svoj put. Neke bebe su lenje i jednostavno ne žele da se previše maltretiraju tim stajanjem i pokušavanjem hodanja.

Puzanje je nova aktivnost koju će vaša beba otkriti u ovom periodu, a koordinacija pokreta je sve bolja i bolja.

Kognitivi i jezički razvoj

Bebe u ovom periodu uveliko brbljaju i pokušavaju imitirati svaki zvuk koji čuju, a neke čak izgovore i prve reči. One postaju svesne postojanja stvari čak i ako im nisu u vidokrugu.

Rast i razvoj bebe od 9-12 meseci

U poslednjem tromesečju jedne od najuzbudljivijih godina u vašem i bebinom životu, beba će otkriti mnoge zabavne stvari. Upoznaće hodanje, pričanje i nazivanje stvari pravim imenom.

Imajte na umu da se svaka beba razvija na svoj način i ako vaša ne prohoda do prve godine, nema mesta panici.

Socijalni i emocionalni razvoj

Kod beba se razvija stid i anksioznost kad je među nepoznatim ljudima. U ovom periodu već uživa u imitiranju i već počinje da testira roditeljske reakcije na njeno ponašanje. Prmetićete da veoma brzo počnu sa ispitivanjem granica. Ponavlja zvukove i gestikulaciju.

hodanje

Fizički razvoj

U ovom periodu beba bez problema sedi sama, puzi, ustaje držeći se za nameštaj pa čak pravi i pokoji samostalni korak. Primetićete da vaš bebac počinje koristiti kažiprst za pokazivanje i uzima stvari iz kutije. U ovom priodu vaš bebac bi trebalo da vam je na oku non – stop jer počinje avantura kada beba istražuje budi joj se znatiželja. Pročitajte i “Kako da pomognete bebi da prohoda”.

Kognitivni i jezički razvoj

Većina beba u ovom periodu zna reći mama i tata i odregovati na čuveno „ne“ kojeg će se naslušati tokom celog odrastanja. Sad već raspoznaje svrhu pojedinih stvari, primetićete da priča u telefonsku slušalicu ili pokušava da pije iz čaše. Beba na ovaj način imitira vas, ali apsolutno zna za šta služi određena stvar.

Razvojni skokovi i njihovi mitovi

Razvojni skokovi su one velike prekretnice u malom bebinom životu prema kojima pratimo rast i razvoj deteta. Ali, treba da znate da i u vezi tih razvojnih skokova postoji mnoštvo mitova, a mi ćemo vam ih u ovom tekstu pokušati razotkriti.

Razvojni skokovi kod beba su samo uopštene odrednice i raspored prema kome bi beba trebalo da savladava neke veštine poput sedenja, hodanja, puzanja… Odmah treba da znate da sve bebe nisu iste i da čak ako beba malo kasni sa razvojnim skokovima to ne znači da nešto nije u redu. Na kraju krajeva, ako vas pedijatar uverava da je beba zdrava i da će sve doći na svoje, verujte mu i ne paničite.

Ovo su najčešći mitovi vezani za razvojne skokove kod beba i nadamo se da će vas bar malo rasteretiti.

Beba mora početi puzati do šest meseci. Puzanje pomaže bebama da ojačaju mišiće gornjeg dela tela, potpomaže istezanje ligamenata i zglobova što kasnije pomaže kod razvijanja motoričkih sposobnosti. Neke bebe ovaj stadijum puzanja ne dostignu čak ni do devetog meseca starosti, a ne puzaju sve bebe na isti način. Neke puze na laktovima, u vojničkom stilu, neke puze unazad, a neke se samo vrte u krug. Neke bebe s druge strane u potpunosti preskoče fazu puzanja, ali to ne znači da nešto nije u redu sa njihovim razvojem.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ako beba rano prohoda, kasno će propričati. Ovo je još jedan mit koji pomalo nalikuje na bapsko verovanje, ali još uvek mnoge žene širom sveta u njega veruju. Stručnjaci kažu da ne postoji nikakva poveznica između ove dve veštine i nije tačno da ako se dete nesvesno fokusira da savlada jednu da će zanemariti drugu veštinu.

Dečaci propričaju kasnije nego devojčice. Iako se može desiti da dečaci kaskaju za devojčicama nekoliko meseci kad su razvojni skokovi u pitanju, u većini slučajeva oni ih savladavaju u isto vreme i to je samo još jedan u nizu mitova u koje se veruje, a koji nauka nkad nije potvrdila.

Do osme nedelje života beba bi trebalo da kontaktira očima. Kontakt očima je svakako jedan od znakova razvoja i ukoliko beba ima problem ostvarivanja kontakta sa očima to može biti znak nekih poremećaja poput autizma, ali činjenica je da beba to ne mora savladati do osme ili devete nedelje starosti. Neke potpuno zdrave bebe ne ostavruju kontakt očima sve do trećeg meseca starosti i zato nemojte unapred paničiti. Većina roditelja kontakt očima ne primeti jer traje veoma kratko i beba brzo skrene pogled, ali čak i taj trenutak je dovoljan pokazatelj da je sa vašom bebom sve u najboljem redu.

Deca koje se odviknu od pelena do druge godine su napredna i inteligentnija. Iako izgleda kao veliko dostignuće i prekretnica u bebinom životu, rano odvikavanje od pelena nipošto nije znak natprosečne inteligencije već o svesti o kontroli telesnih funkcija. Israživanja su pokazala da deca koja se previše rano odviknu od pelena u kasnijem periodu imaju više šanse da imaju problema sa zatvorom i piškenjem u gaće. Stručnjaci kažu da razlog tome leži u tome što su ta deca previše rano naučila kako da se suzdržavaju da ne obave nuždu. Saznajte kako izgleda “Odvikavanje od pelena bez stresa”.

Bebe bi trebalo da propričaju do godinu dana. Iako svi roditelji jedva čekaju da dete po prvi put iszgovori reči poput mama i tata, ne bi trebalo da se nervirate ako ih ne čujete pre prvog deteovog rođendana. Istraživanja su pokazala da čak i deca koja ne propričaju do druge godine bez problema stignu naučiti i ne kaskaju za ostalom decom. Pričajte sa vašom bebom otkako se rodi, postavljajte joj jednostavna pitanja kao na primer: “gde je mama” “ili gde je medo”. Čitajte priče i obraćajte se vašom mališanu kao da je veliki i sve će doći na svoje.

Nemojte preterano da rzmišljate o razvojnim skokovima i da poredite vaše dete sa drugom decom, to samo može da donese dodatni stres. Slušajte ono što vam govori pedijatar na redovnim kontrolama i ako on kaže da nema mesta za brigu, verujte mu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar