Menu 

Omiljena letnja aktivnost za celu porodicu, svakako je plivanje, ali kad su deca u pitanju uvek morate biti na oprezu i ne smete dozvoliti da zabava preuzme kontrolu. Uz naše savete obezbedite svojoj deci potpunu sigurnost u vodi.

Prvo i osnovno, ne ispuštajte dete iz vida dok je u vodi čak ni na trenutak. Ma koliko izveštili svoje plivanje dovoljna je sekunda da izgube kontrolu i da nešto krene po zlu. Kad su deca u vodi, najbolji način da ih pazite jeste da i vi budete u vodi snjima, nikako se nemojte izležavati i čitati knjigu dok se oni kupaju.

Pre nego krenete na plažu ili bazen naučite decu šta ne smeju da rade dok su u bazenu. Zabranjeno je trčanje, gnjuranje i plivanje u velikoj dubini ili na skrivenim mestima. Zapretite im da ukoliko ne poštuju pravila sutra neće moći na kupanje.

Naučite decu da plivaju, bilo da ćete ih upisati na časove plivanja sa profesionalnim instruktorom ili ćete sami, nije važno (pročitajte i “5 savjeta kako da nučite dijete da pliva”). Deca sa npaunjenih dve-tri godine već polako mogu da uče, a što ranije krenete biće lakše. Kad deca nauče plivati, sigurnija su i imaju više samopouzdaja u vodi, pa su i nezgode puno ređe. Bez obzira koliko dobri plivači bili neka se pridržavaju pravila.

Dušeci, šlaufi, mišići, jastučići i ostala pomagala na naduvavanje mogu biti korisna, ali nikako se nemojte potpuno oslanjati na njih. Opasnost vreba ako se dušek ili neki veći predmet prevrne, a dete ostane zarobljeno ispod. Naučite vaše dete kako da se na siguran način zabavlja igračkama na naduvavanje, a najkorisniji su prsluci koje možete obući detetu.

Obratite pažnju na temperaturu vode, ako dete drhti i žali se na grčeve vreme je da izađe napolje, i obavezno pijte dovoljno tečnosti, jer ma koliko voda izgledala osvežavajuće deca se i dalje znoje i gube tečnost u toplim danima. Mnogi ljudi zaboravljaju piti vodu dok su na plaži ili bazenu misleći da im nije potrebna.

Pre odlaska na more ili bazen, ako već niste, pročitajte priručnike kako dati prvu pomoć utopljeniku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar