Menu 

Iako je majčinstvo veoma stresan „posao“ praćen mnoštvom briga i anksioznosti mi vam donosimo jednostavne i očite razloge zašto mame treba da se opuste i zaborave na anksioznost i to za dobrobit sopstvene dece.

Ako ste ikad čuli da anksiozne majke vaspitavaju anksioznu decu, znajte da u toj izreci ima dosta istine i zato je veoma važno da porazgovarate sa samom sobom i pokušate se opustiti, kako za svoje tako i za dobro vaše dece.

Razloga za brigu imate, to je čnjenica, jer sve mi u majčinstvo ulazimo sa veoma malo ili ni malo iskustva, a odjednom treba da obavljamo najodgovorniji posao na svetu, da vodimo računa o živom biću i izvedemo ga na pravi put. Ipak, imajte na umu da ako ste većinu vremena anksiozni, potrebno je da malko smanjite vaše brige jer preterana anksioznost majke može imati veliki uticaj na decu. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da zaboravite na anksioznost i izborite se s njom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-anxious-woman-sat-her-bed-bedroom-image31669719

Anksioznost troši energiju

Sednite i razmislite koliko je situacija oko kojih ste brinuli tokom poslednja 24 sata zaista imalo negativan ishod? Verovatno jako malo ili čak ni jedna, a potrošili ste mnogo mentalne energije koja je za anksioznost potrebna. Vašoj deci je potrebno da budete pribrani kad zaista dođu pravi problemi i zato ne trošite uludo energiju na anksioznost bez osnove.

Anksioznost utiče na iskrenost

Deca imaju neverovatnu moć da osete emotivna stanja kroz koja prolazite čak i onda kad se svim silama trudite da sakrijete anksioznost vaša deca će shvatiti kad ste zabrinuti i to će ih veoma pogoditi. Kao rezultat toga vaša deca će steći utisak da treba da kriju osećanja i povezaće da će njihovo iskreno ispoljavanje emocija povećati vašu anksioznost što nikako nije dobro ukoliko sa decom želite imati otvoren odnos bez tajni.

Anksioznost dete pretvara u staratelja

Svaka mama svom detetu želi najlepše detinjstvo na svetu, ali nažalost deca u tom detinjstvu ne mogu u potpunosti uživati ako oni treba da preuzmu ulogu negovatelja. Ako dete shvati da se vi konstantno brinete, ono će se s vremenom početi brinuti o vama i na sebe preuzeti ulogu staratelja.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-anxious-child-image2591193

Anksioznost je sebična

Možda vam se ovo čini previše grubo i strogo, ali razmislite i uvidećete koliko u tome ima istine. Anksiozne mame po ceo dan razmišljaju šta treba da rede, gde treba da idu i kako mogu da spreče moguće loše situacije. Iako su u pitanju misli vezane decu one u stvari imaju veze samo sa mamom i sa njenom željom da što lakše „preživi“ sadašnjost. Kao rezultat dobićete anksioznu mamu koja u potpunosti može zanemariti detetova prava osećanja i potrebe jer je previše preokupirana svojom anksioznošću.

Anksioznost je nasledna

Istraživanja su pokazala da čak 65 odsto dece koja su odrastala uz anksiozne majke imaju tendenciju da i sama postanu anksiozna. Iako se krivica može svaliti na gene teško je prevideti činjenicu da anksioznost može da se nauči u kućnom okruženju. Pokušajte se izboriti sa anksioznošću da vaše dete ne bi učilo na vašem primeru.

Kako si pomoći?

Bez obzira na sve što smo naveli, drage mame, nemojte osećati krivicu ukoliko ste anksiozne i ukoliko preterano brinete jer će vas osećaj krivice dovesti do još veće anksioznosti. Pokušajte se rešiti preterane brige odlascima na časove joge ili na kafe sa drugaricama, a u krajnjem slučaju potražite stručnu pomoć.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Djordje Mirkovic

    U pravu ste.

  2. Ljiljana Rakonjac

    Mislim da je majčinska briga normalno osećanje i da je nemoguće sprečiti je.

Napišite komentar