Menu 

Sigurno će vam činjenica da vaše dete ima izmišljenog prijatelja ispočetka delovati veoma simpatična. Ali, šta kad dete zahteva poseban tanjir i stolicu za svog prijatelja? Kada je vreme za brigu?

Dečija prijateljstva su veoma važna za detetov zdrav socijalni i emocionalni razvoj. Ali, moraju li baš svi prijatelji biti stvarni. Izmišljeni prijatelj je dečiji način da se kroz razne socijalne situacije kreću na siguran način. To ne zvuči tako loše, ali kako da se roditelji postave u takvoj situaciji.

Da li je to normalno?

Ono što muči većinu roditelja čija deca se druže sa imaginarnim prijateljima jeste da li je to pokazatelj da nešto nije u redu.

Stručnjaci tvrde da je to normalna razvojna faza većine dece. Klinci izmisle prijatelja da im prave društvo u trenucima kada se osećaju usamljenima ili da ih teše kada im je teško. Izmišljeni prijatelj decu razume i pruža im podršku onda kada roditelji, braća i sestre nisu tu. Oni su deci veoma bitni jer im pružaju sigurnost kad moraju spavati sami u mraku i nikako nemojte da omalovažavate ili zdravo za gotovo uzimate detetovog novog druga. Zadirkivanje i pričanje o tome pred drugima nikako nije opcija, jer to kod dece može izazvati anksioznost.

Dečije izražavanje potreba

Deca razvijaju odnos sa izmišljenim prijateljem, životinjama i ostalim sličnim figurama (igračkama) kao potrebu za sigurnošću, ljubavlju, snagom, zabavom i slobodom. Ponekad je veoma očito šta to detetu nedostaje kad gledamo njegov odnos sa imaginarnim prijateljem. Ako dete za izmišljenog prijatelja ima vojnika, čarobnjaka ili super heroja jasan je pokazatelj da dete želi sigurnost. Ako dete ima prijatelja koji ne voli da poštuje pravila, znači da žudi za slobodom.

Kad je vreme da se zabrinemo

Postoji li trenutak kada bi roditelji trebalo da se zabrinu oko izmišljenog prijatelja svog deteta? Ako vaše dete počne verovati da su on i njegov izmišljeni prijatelj ista osoba možda je vreme da se umešate. Vi kao roditelj treba da ispitate kakva je to veza između vašeg deteta i njegovog „druga“. Pitajte dete da li je njegov prijatelj dobar prema njemu i da li se lepo igraju. Ako dete kaže da je njegov prijatelj prema njemu zao ili bezobrazan to može biti pokazatelj da se dete bori sa osećajem manjka samopouzdanja.

Ponekad deca zamisle loše imaginarne prijatelje i to je dobra prilika da ih naučite kako da se nose sa lošim situacijama i ljudima. To detetu može pomoći da se izbori sa strahovima i stresom.

Uvek pazite kako se vaša deca ponašaju i kako „razgovaraju“ sa svojim imaginarnim drugom, jer na taj način možete saznati štošta o emocionalnom stanju vašeg deteta. Nemojte to smatrati nekim problemom, jer će dete svog druga pustiti kad na to bude spremno, do tada stavite još jedan tanjir na sto.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Dijana Susa Nikolic

    podrzavati

  2. Harmonikas Zaki

    podržavam jer je to jedini iskren prijatelj na svjetu

Napišite komentar