Menu 

Da li vam škole za trudnice zaista mogu uveliko pomoći? Saznajte šta nude i zašto ih preporučuju.

Danas trudnice imaju na raspologanju mnoštvo škola za trudnice. Mnoge od njih imaju više različitih programa, vežbe, savetovalište, teorijski deo (predavanja stručnjaka), prisustvo očeva, …

Neke majke su više strašljive i nesigurne nego druge, neke trebaju disciplinu kada je u pitanju vežbanje (pa i informisanje), a neke jednostavno podršku i umirenje. Mnoge su to sve pronašle u školama za trudnice. Obično traju jedan mesec i najčešće i posećuju trudnice koje uđu u zadnje tromesečje.

Dok jedni ističu da su majke većinom dobro pripremljene i da zahvaljujući modernim tehnologijama danas imaju pristup svim informacijama, stručnjaci tvrde da to mnoštvo neselektovanih podataka do kojih trudnice dolaze mogu da stvore i kontraefekat.

Šta se to uči u školi za trudnice

skola roditeljstvaNe plašite se, neće vas vratiti u klupe. Škole za trudnice najviše liče na mesta podrške gde su trudnice okupljene pod okriljem stručnjaka, kojih ih kroz 1 do 1,5 mesec vode kroz konsultacije, vežbe, masaže, opuštanja, pripremu za porođaj i nude sve informacije koje su vam potrebne i daju odgovore na sva pitanja koja vas mogu zanimati. Naravno, i očevi mogu prisustvovati časovima, ali je to kod nas retkost.

Ako birate sami školu za trudnice važno je da tu dobijete informacije (pored osnovnih) koje najviše zanimaju trudnice: kako tačno prepoznati trudove (razlika između lažnih i pravih), kako teče normalan porođaj, koje su najbolje tehnike da ublažite bol, kako da se pripremite za porođaj (šta sve trebate poneti), kako da najbolje angažujete partnera i bližnje da vam pomognu.

Poželjno je i da dobijete bar prve i osnovne informacije o tome šta vas čeka u prvom mesecu sa vašom bebom.

Ako ste napravili plan porođaja (Da li biste pravili plan porođaja) i želite detaljnu pripremu (recimo – rizična trudnoća, blizanačka trudnoća, epidural, porođaj u vodi, …) potražite škole koje su specijalizovane i mogu vam ponuditi i takvu vrstu usluge. Raspitajte se i o detaljima eventualnih komplikacija tokom porođaja i koji su to najbolji saveti koje vam stručnjaci mogu dati.

Zašto su važni

Većina žena ima problem da se same pravilno pripreme. Neke traže informacije na pogrešnim mestima i ne mogu da se disciplinuju da rade vežbe (posebno ne kegelove koje uveliko mogu olakšati sam porođaj i umanjiti mogućnost “pucanja”).

Da, vi ćete se poroditi i bez škole za trudnice, ali možete biti mnogo bolje pripremljeni i fitzički i psihički.

Od 80-tih, kada je sve počelo, do danas popularnost ovih časova opada, jer se većina majki u potrazi za informacijama okreće televiziji, knjigama, prijateljima i rođacima i internetu.

Škole se, ipak, preporučuju jer na jednom mestu imate sve – filtrirane i proverene informacije (nema “češljanja” po internetu), savete stručnjaka, vežbe i proverenu pripremu. I doktori ih savetuju jer se pokazalo da su trudnice koje su pohađale škole zaista bolje pripremljene.

trudnice vezbaju

Šta još možete naučiti

U nekim školama se nudi i simulacija porođaja, prikazuju se video snimci uz popratne komenatre stručnjaka, učite tehnike disanja, saznajte detalje o kegelovim vežbama, a dobijate i informacije o saradnji sa patronažnim sestrama i babicama. (Neke od njih održe i predavanje i savetovanje, pa ih trudnice mogu pitati šta god požele).

Nučićete i: o razvoju bebe kroz nedelje, o pravilnoj ishrani (i problemima koji mogu nastati ako je se ne pridržavate), o psihičkoj pripremi, o tome šta vas čeka kao roditelje, kako se dete razvija i raste do prve godine (o važnijim pregledima i smernicama), o dojenju (načinima) i važnosti majčinog mleka, o ritmu bebe i spavanju, o poteškoćama prilikom oporavka posle porođaja, o pripremi dojki za dojenje, o masaži beba, o odabiru pedijatra, matičnim ćelijama, …

Takođe, trudnice i same međusobom razmenjuju informacije i predstavljju čvrstu podršku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar