Menu 

Svi mi znamo šta je u trudnoći zabranjeno, alkohol cigarete i pojedini biljni čajevi. Ali, postoje namirnice za koje nikad ne biste rekli da ih trudnice ne smeju jesti, a mi vam donosimo listu i razloge.

Ako vas buni koja je to zabranjena hrana za trudnice, LifePress magazin je tu da vam olakša.

Suvomesnati proizvodi, viršle

dreamstime_s_6883207

Iako ste pre trudnoće uživali u hladnim narescima i hot dogu, trudnoća je period kad bi trebalo da ih zaboravite. Ono što je zabrinjavajuće kad je u pitanju industrijski prerađeno meso jesu nitrati, konzervans koji sprečava razvoj bakterija i dodane boje koji su povezani sa nastankom raka debelog creva. Trudnice još više treba da plaši bakterija listerija koja se može pronaći u ovakvim proizvodima jer su trudnice podložnije njihovoj zarazi za 13-15 puta.

dreamstime_s_17196760

Sirova jaja, riba, meso

Na devet meseci se pozdravite sa sušijem i tartarskim biftekom jer su oni trudnicama apsolutno zabranjeni jer mogu da sadrže oblike bakterija salmonele i toksoplazmoze. Dok je sirovo meso i ribu veoma jednostavno izbeći sa jajima je malo teže jer uglavnom ne znamo gde se nalaze. Izbegavajte majonez, prelive za salatu i kolače za koje niste sigurni kakva jaja sadrže.

Alkohol

Glavna briga vezana za konzumiranje alkohola u trudnoći jeste nepravilan razvoj ploda. Iako je nekoliko istraživanja pokazalo da nekoliko čašica u toku nedelje ne može naškoditi plodu alkohol se i dalje se strogo zabranjuje trudnicama.

Meki i buđavi sirevi, sirovi mlečni proizvodi

dreamstime_s_29667498

Sireva se ne morate u potpunosti odreći za vreme trudnoće, ali na bri, gorgonzolu i ostale sireve takvog tipa zaboravite. Isto tako, izbegavajte nepasterizovane mlečne proizvode.

Razlog tome je opet listerija koja možda ne mora biti problematična ženama koje nisu trudne, ali ako čekate bebu nemojte rizikovati. Ponekad se zaraza listerijom ne može ustanoviti sve dok se beba ne rodi.

Pića koja sadrže kofein

dreamstime_s_25390096

Istraživanja koje dokazuju uticaj kofeina na trudnoću se sprovode iz dana u dan ne bi li se štetan uticaj stopostotno dokazao. Još uvek ne postoje čvrsti dokazi koji dokazuju uticaj kofeina na porođajnu težinu bebe.

Ako se ni u trudnoći ne možete odreći kafe birajte sveže mlevenu kafu dobrog kvaliteta i poznatih proizvođača koji koriste kvalitetna zrna jer ona sadrže visok nivo antioksidanata. Pazite da ne unesete više od 300 mg kofeina dnevno kroz kafu, čajeve, čokoladu…

Dijetalni sokovi i proizvodi koji sadrže aspartam

dreamstime_s_971568

Aspartam je zaslađivač koji ne sadrži nikakve nutrijente, a možemo ga naći u raznim industrijskim proizvodima od jogurta do žvakaćih guma. U trudnoći aspartam potencijalno može uzrokovati štetu po zdravlje ploda pa se preporučuje da dijetalne proizvode smanjite na minimum. “Aspartam i stevija: priča o borbi dva zaslađivača”

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar