Menu 

Pored toga što je jedan od zdravijih napitaka koje sebi možete priuštitit tokom dana, čaj takođe može biti veoma koristan kako za negu tela i zdravlje tako i za neke posliće u baštovanstvu i domaćinstvu. Mi vam naravno otkrivamo kako da koristite čaj.

Odmorite umorne oči. To da vrećice čaja smanjuju naduvenost očiju, otklanjaju umor i revitaliziraju, nije mit. Jednostavno namočite dve vrećice čaja u toplu vodu pa ih stavite na zatvorene oči i odmarajte tako 20 minuta. Tanini koji se nalaze u čaju otklanjaju umor i ublažavaju nadutost.

6100668336_9fed21bcfd_z

Ublažite iritacije izazvane brijanjem. Ako ste se brijali tupim brijačem koji je izazvao posekotine i iritacije jednostavno na lice stavite vrćice čaja i držite tako, olakšanje će veoma brzo stići. I sledeći put ne zaboravite uzeti novi brijač.

Rešite se sedih vlasi. Sede vlasi možete prekriti i bez farbanja, a u tome vam može pomoći ni manje ni više nego čaj. U jednu šolju kipuće vode stavite 3 kesice čaja, dodajte po jednu kašiku žalfije i ruzmarina i ostavite da sve prenoći. Ujutro procedite i stavite u sprej flašicu.  Nanosite nakon svakog pranja, jednostavno naprskajte na vlažnu kosu i osušite.

Protiv krvarenja desni. Da biste što pre zaustavili krvarenje kad deca izvade mlečni zub sve što treba da uradite jeste da vrećicu čaja nakvasite hladnom vodom i pritisnete na ranu. Krvarenje će veoma brzo prestati.

Ublažite bol od vakcine. Ako beba uporno plače jer je boli mesto uboda od vakcine, smočite vrćicu čaja i stavite na mesto pa držite tako dok se beba ne umiri. Taninska kiselina ublažava bol.

Omekšajte tvrdo meso. Čak i najžilaviji komadi mesa će omakšati nakon što ih marinirate u običnom crnom čaju. Evo i kako: stavite 4 kašike crnog čaja u posudu sa toplom vodom i ostavite 5 minuta da stoji, procedite i u čaj dodajte ½ šolje smeđeg šećera začinite meso solju biberom, belim i crvenim lukom u prahu i stavite u dublju šerpu, zalijte čajem i stavite u rernu zagrejano na 165C dok u potpunosti ne omekša, oko 90 minuta.

Da ogledala zablistaju. Ako želite da vaša ogledala dobiju poseban sjaj, očistite ih ohlađenim čajem, zatim prebrišite suvom krpom.

6968806135_55eb14567a_b

Nahranite ruže. Da bi ruže bolje uspevale i procvetale u punom cvatu, oko njih stavite sadržaj iz iskorišćenih vrećica čaja. Isto tako povremeno zalijte vaše biljčice čajem  da podstaknete rast.

Stavite vrećice čaja u saksije. Da bi zemlja u kojoj sadite sveoj ebiljke u saksijama bila dravija i plodnija, obavezno na dno saksija stavite i nekoliko vrećica čaja koje će zadržavati vodi i ujedno otpuštati hranjive materije koje pospešuju rast biljaka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar