Menu 

Ma koliko zarađivali i ma koliko novca imali, najvažnije je da nad njim imate kontrolu i da znate gde odlazi svaki novčić. Naučite kako da što lakše vodite računa o kućnim finansijama.

U proseku dnevno donosemo 6-10 odluka vezanih za finansije. Možda vam se to ne čini tako, ali kad god posegnemo za novčanikom, mi donosimo finansijsku odluku. Koliko pametno trošite novac? Imate li kontrolu nad njim?

Organizacija je najbitnija. Smanjite broj bankovnih računa i kartica na najmanji mogući broj. Otvorite imejl adresu koja će vam služiti samo za vođenje finansija i plaćanje računa. Svako jutro proverite stanje na računima i raspoložive iznose na karticama –  jedino na taj način ćete imati jasan uvid sa koliko novca raspolažete i kako da ga rasporedite.

calculator-1818_640izvor:http://pixabay.com

Veoma je važno da tačno znate kolika su vam mesečna primanja, sa koliko novca raspolažete kad poplaćate režije, stanarinu, kredite i kolike su vam potrebe. Odnosno, koliko novca vam odlazi na svakodnevne životne potrebe (hranu, piće, izlaske).

Odredite mesečni budžet, napravite plan, koliko novca možete potrošiti, koliko možete (ako možete) ostaviti po strani za crne dane. Na vreme počnite štediti za penziju, nemojte se oslanjati na ono što će vam država možda dati kad napunite 60 godina, ako možete odmah ostavljajte za vaše „zlatne godine“, a po mogućnosti pronađite za sebe i svoju porodicu životno osiguranje koje će vam dati koliku-toliku sigurnost.

„Kako da sredite svoj novčanik“ – i o tome smo pisali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar