Menu 

Pošto žensko telo prolazi kroz mnogo više promena tokom života, njihovom telu je potreban određeni broj nutritijenta, zdravih materija, da bi ostalo zdravo.

Ako imate dobro izbalansranu ishranu ovo ne bi trebalo da je problem. Mi vam donosimo listu od pet nutritijenata koje bi svakodnevno trebali unositi u organizam.

Kalcijum za zdrave kosti

Osteoporoza je veoma česta bolest koja kod žena nastupa uglavnom nakon menopauze. Zato je veoma bitno da unosite dovoljnu dozu kalcijuma.

Stručnjaci savetuju da je dnevna doza 700 mg, a imajući u vidu da niskokalorični jogurt od 150 g u sebi sadrži oko 225 mg kalcijuma jasno je da se može unositi kroz ishranu. Kalcijumom veoma bogat proizvod jeste tofu koji na 100 g sadrži 510 mg. Tu je svakako mleko, sušene smokve, losos…

Kalcijum kao suplement bi trebali uzimati jedino ako ste netolerantni na laktozu.

Folna kiselina, za zdrave bebe i zdravo srce

Folna kiselina je jedna od ključnih hranjivih materija za vreme trudnoće, a preporučuje se i ukoliko planirate bebu u skorije vreme.

Preporučena dnevna doza jeste 200 mikrograma, dok je trudnicama potrebna dupla doza.

Porcija brokolija sadrži oko 51 mcg, dok porcija spanaća sadrži 91 mcg

Magnezijum

Neka istrazivanja su pokazala da magnezijum pojačava izdržljivost kostiju, a neka da je manjak magnezijuma povezan sa PMS-om

Preporučena dvevna doze jeste 270 mg.

25g badema sadrži 68 mg magnezijuma, dok brazilski orah na istu količinu sadži 102 mg, a suncokretove semenke 97 mg.

Ako grickate dovoljno orašastih plodova i jedete žitarice celovitog zrna suplementi vam neće biti potrebni.

Omega 3 masne kiseline

O omega 3 masnim kiselinama smo već uveliko pisali, ali valja napomenuti da su u trudnoći veoma korisna hrana za bebin mozak u razvoju. Isto tako dokazano je da su trudnice koje unose dovoljno omega 3 u pod manjim  rizikom od prevremenog porođaja.

Preporučena dnevna doza jeste 0,45g što možete dobiti u jednoj porciji kvalitetnije ribe.

Gvožđe

Studije su pokazale da svaka peta žena ima manjak gvožđa u krvi. Gvožđe je najznačajnije u proizvodnji hemoglobina koji prenosi kiseonik iz pluća po celom telu. Manjak gvožđa u krvi može izazvati osećaj konstatntnog umora

Ako ne jedete crveno meso bilo bi poželjno da uzimate neke suplemente.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar