Menu 

Godinama se sprovode razna istraživanja koja se odnose na hranjive materije koje se kriju u hrani i na njihov uticaj na naše zdravlje. U fokusu su uglavnom likopen, vitamin D, masne kiseline…

Svima nam je poznato da su sve ove supstance od velikog značaja za zdrav život, ali njihovo kombinovanje je još zdravije. Mi vam donosimo listu najzdravijih kombinacija nutrijenata.

Čaj i limun

Zeleni čaj je sigurno pri samom vrhu zdravih napitaka, dobar je za opšte zdravlje zbog antioksidanata katehina koje sadrži, a koji smanjuje rizik od srčanih i kancerogenih obolenja. Ali, ako želimo još više pospešiti zdravo delovanje zelenog čaja moramo mu dodati malo citrusa, po mogućnosti limun. Dokazano je da askorbinska kiselina iz citrusnog voća potpomaže apsorpciju katehina u krvotok.

Banane i jogurt

Jogurt kao i ostali proizvodi nastali fermentacijom kao što su kefir, tempeh i kiseli kupus su prepuni dobrih bakterija koje zovemo probiotici, a oni nam održavaju jakim imuni i digestivni sistem. Ali, kao i sve ostalo u prirodi još bolje delovanje ima u paru. Dodajte im inulin.

Inulin je pronađen u bananama, šparglama, artičokama, crvenom luku, endiviji, belom luku i pšeničnim klicama. Inulin je neprobavljivi ugljikohidrat koji je u stvari hrana za crevne bakterije, on omogućava da probiotik raste i na taj način poboljšava njegovo delovanje.

Salata i avokado ili orašasti plodovi

Zelena salata bez začina i nije baš nekog ukusa i zato joj dodajte malo preliva, orašastih plodova ili avokada. Ne samo da ćete joj popraviti ukus nego ćete i ojačati njena lekovita svojstva. Naučno je dokazano da kada salati dodamo maslinovo ulje ili avokado na taj način podižemo količinu antioksidanata kao što su lutein iz zelene salate, likopen iz paradajza i paprike ili beta-karoten iz šargarepe.

Pasulj i sirova paprika (vitamin C i gvođže)

Gvožđe i vitamin C imaju neverovatno zdravu i neraskidivu vezu o kojoj se priča decenijama. Gvožđe iz prirode dobijamo u dva oblika: ono životinjskog (govedina, riba) i biljnog porekla (celovite žitarice, spanać, mahunarke).

Organizam upija do 33 odsto manje gvožđa biljnog porekla nego životinjskog, ali tu apsorpciju uveliko možete pospešiti ako gvožđe biljnog porekla kombinujete sa vitaminom C.

Vino i riba

Vino i riba jedno bez drugog ne idu, kako u gastronomskom tako i u zdravstvenom smislu. Naučnici veruju da antioksidanti koji se nalaze u vinu kao što je rezervratol mogu biti „krivci“ za dobru apsorpciju omega 3 masnih kiselina kojima je riba veoma bogata. Omega 3 masne kiseline su poznate kao veoma snažni borci protiv bezbroj obolenja ko što su depresija, dijabetes, moždani udar.

Loše kombinacije hrane

Kao što postoje dobre, tako postoje i one nešto loše kombinacije hrane koje bi trebalo izbegavati.

Mleko i čaj

Na sreću mleko i čaj kod nas nisu baš uobičajena kombinacija. Naime, naučnici su otkrili da dodavanje mleka u crni čaj poništava sve njegove dobrobiti za kardiovaskularni sistem.

Mleko i čokolada

Istraživanja su pokazala da mleko može umanjiti apsorpciju flavonoida koji se nalaze u čokoladi (zrnima kakaa). Ovi flavonoidi dokazano povoljno utiču na snižavanje krvnog pritiska. Upravo iz tog razloga uvek birajte tamnu umesto mlečne čokolade.

Kafa i zobene pahuljice

Tanini koji se nalaze u kafi, čaju i vinu su poznati da veoma loše utiču na apsorpciju gvožđa u organizam. Zob, mahunarke i zeleno lisnato povrće je veoma bogato gvožđem i zato ih nemojte mešati uz jutarnju kafu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!