Menu 

Ako je i ove godine jedna od vaših novogodišnjih odluka da se zdravije hranite i unosite manje kalorija onda ste na pravom mestu, jer mi imamo sjajne savete koji će vam pomoći da realizujete svoje planove.

Ne biste verovali, ali ako dnevno unesete svega 100 kalorija manje na kraju godine bićete oko pet kilograma lakši, a 100 kalorija možete uštedeti bez nekog prevelikog odricanja.

15771422249_86a7610491_z

Nemojte unositi kalorije kroz napitke. Umesto kupovnih sokova koji su u većini slučajeva prilično bogati šećerima i kalorijama pijte aromatizovanu vodu. Jednostavno u bokal sa vodom nasecite razno voće i začinsko bilje, promešajte i ostavite preko noći u frižideru.

Šetajte najmanje pet minuta, najmanje pet puta dnevno. Lagana šetnja od 25 minuta pomoćiće vam da sagorite 100 kalorija. Isto to možete postići, ako vožnju liftom zamenite stepenicama ili na posao umesto automobilom ili javnim prevozom odlazite pešice.

Standardnu testeninu zamenite onom napravljenom od tikvica. Uz klasični sos od mesa umesto omiljenih špageta napravite rezance od sveže tikvice, jednostavno isecite tikvice na dugačke, tanke rezance. Nije ih potrebno termički obrađivati.

U zagrevanje pre vežbanja uključite sklekove ili iskorak. Na ovaj način ćete odmah aktivirati sve grupe mišića i automatski ćete sagoreti više kalorija. Što više pažnje posvetite jačanju mišića to će metabolizam biti brži.

Sa zadovoljstvom obavljajte kućanske poslove. Ako ne volite ići u teretanu, a previše vam je hladno da trčite ili šetate napolju, onda standardni trening zamenite obavljanjem kućanskih poslova. Usisavanje, brisanje podova, čišćenje snega ili suvog lišća mogu biti sjajna vežba pomoću kojih ćete sagoreti nešto više od 100 kalorija.

Kupite pedometar. Ponekad ako stalno razmišljate o tome koliko ste aktivni u toku dana i koliko ste koraka napravili može biti podsticaj da budete još aktivniji, a pedometar će vam u tome pomoći. Na tržištu se trenutno može naći mnoštvo nosivih uređaja koji pomno prate i broje svaki vaš korak, a ako ne žlite kupovati nove uređaje, onda skinite jednu od brojnih aplikacija.

Povremeno pobegnite od rutine. Iako stručnjaci kažu da se rezultati postižu ako konstantno radite, ne preskačete treninge i pridržavate se programa, povremeno je dobro pobeći od rutine. Bar jednom nedeljno odradite trening visokog intenziteta koji će vam pomoći u sagorevanju kalorija.

Izbacite šlag i pavlaku iz kafe. Ako volite piti kafu sa šlagom ili sa pavlakom za kafu, samo ako to izbacite uštedećete priličan broj kalorija tokom godine. Isto tako umesto punomasnog mleka koristite mleko sa manjim procentom masnoće.

15598906088_34f90942b1_z

Nisu sve kalorije iste

Veoma je važno da znate kako sve kalorije koje unosite nisu iste i da je važno da napravite dobar balans. Ljudski organizam bolje reguje na celovite neprerađene namirnice i pokušajte ishranu bazirati upravo na njima. Na primer, možete pojesti pakovanje keksića na kojima piše da sadrže svega 100 kalorija, ali na taj način sigurno ćete uneti mnoštvo aditiva i prerađenih šećera koji su za organizam štetniji od kalorija koje se nalaze u celovitim namirnicama. Kad je u pitanju vežbanje, ne plašite se da se dobro oznojite, pomerajte granicu pri svakom treningu, po malo. Važno je da povremeno povećate opterećenje ili da povećate broj ponavljanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar