Menu 

Polako se bližimo kraju naše roštiljske serije članaka na LifePress magazinu. Danas vam donosimo recept za savršen „fiš paprikaš“ i nekoliko saveta kako da odaberete pravi roštilj.

Fiš parikaš je još jedno jelo koje se ne sprema na roštilju, ali pošto je veoma popularno među jelima, koja se spremaju na otvorenom, donosimo vam recept kako da ga pripremite na pravi način.

Fiš paprikaš mora da bude pikantan i mora da sadrži najmanje dve vrste ribe i to slatkovodne. Osnova svakog dobrog „fiš paprikaša“ jeste i dobra i sveža riba, paprika, luk i naravno začini. Među najpoznatije riblje paprikaše sa naših prostora spada onaj baranjski, pa vam mi donosimo recept upravo za taj.

Sastojci:

fiš paprikaš

Riba (šaran, som, štuka)

5 većih glavica luka

Mlevena slatka paprika, mlevena ljuta paprika

Sušena ljuta papričica

2 dl paradajz sosa

So, biber, belo vino

Ribu očistite i isecite na veće komade, a zatim je poslažite u kotlić i dodajte vode taman toliko da prekrije ribu. Zatim preko ribe stavite sitno seckani crveni luk i pustite da provrije. Kad je voda zakuvala dodajte slatku i ljutu mlevenu papriku, kao i sušenu papričicu i paradajz sos. Ostavite da kuva još dvadesetak minuta, a desetak minuta pre kraja dodajte belo vino.  Fiš paprikaš se po pravilu ne meša već se povremeno kotlić protrese. Ovako pripremljen „fiš“ poslužite uz domaće rezance.

Kako odbarati pravi roštilj i roštiljski pribor

Kakav roštilj kupiti, električni, plinski, na ugalj, klasični, veliki ili mali? Izbora je na današnjem tržištu mnogo, ali vi treba da odlučite šta vam je zaista potrebno. Da li će vam roštilj koristiti za velike zabave u dvorištu ili za male porodične večeri.

Uvek izaberite onaj srednje veličine i cene, jer s tim u većini slučajeva nećete pogrešiti. One najjeftinije i najskuplje zaobiđite u širokom luku, jer će vam to, kako god okrenete biti uludo potrošen novac.

Ako volite miris dima na mesu, a ne volite hemikalije, standardan način pečenja uz pomoć drva je najbolji izbor. Problem nastaje kad nemamo šta da naložimo, u tom slučaju može vam uskočiti ugalj kao dobra zamena. Uzmite u obzir gde ćete roštiljati, da li ćete uvak imati drva za potpalu.

Roštilji na plin možda vam se čine kao dobra ideja, ali razmislite još jednom. Sam transport plinskih boca ne zvuči baš bezbedno, a ukus mesa neće imati onaj roštiljski šmek. Isto je i sa električnim roštiljima za koje treba da imate i utičnicu.

Obratite pažnju da roštilj ima poklopac i policu za odlaganje pribora i posuda. Uz roštilj obavezno nabavite i dodatnu opremu, hvataljke, velike viljuške, noževe i rukavice otporne na vrućinu.

Pročitajte i kako da postanete majstor kotlića u članku “Roštiljajte sa nama: Postanite majstor kotlića”.

Recept
Ime Recepta
Roštiljajte sa nama: Fiš paprikaš i izbor pravog roštilja
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 12 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Miroslav Ugarkovic

    Ok recept, samo bez stuke zasmrdi ceo fis…

  2. Jovica Bata Krnjajic

    Ovo ne moze da bude lose :) odjednom sam ogladneo i odo da rucam hahaha :)

  3. Melanie Čeman

    Lydia Čeman

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ovo testo je svaršena podloga za razne poslastice, a danas vam donosimo osnovni recept koji ćete vi dorađivati po svojoj želji. Recept