Menu 

Kada jednom napravite svoj sopstveni preliv za salatu više nema povratka na kupovni.

Dobar preliv može poboljšati ili ublažiti ukus salate. Najvažnije za dobar preliv je savršen balans između kiseline, ulja i začina.

By: J c

By: J c

Ulje i ostale masnoće kao, na primer, topla mast od slanine neutrališu kiselinu i daju salati lepi sjaj. Ekstra devičansko maslinovo ulje je klasik, ali probajte eksperimentisati sa uljima orašastih plodova ili sa azijskim susamovim uljem. U vašoj kući trebalo bi uvek da imate obično ulje za prženje i kuvanje i neko bolje za salate.

Kiseline koje salatama daju svežinu mogu biti sirće (balzamično, vinsko, crveno, belo, višnjino ili rižino) ili citrusi (limun, narandža, limeta, grejp). Soja sos i rižino sirće uglavnom su dobitna kombinacija za salate inspirisane Azijom.

Začini dodaju završni dodir na bazu od masnoća i kiseline. Tradicionalni začini su so i sveže mleveni biber, ali mogućnosti je mnogo. Prstohvat suvih začina, mlevena ljutika ili kašika dvije dižon senfa, malo ljutine iz kajenskog bibera ili mrvica slatkoće javorovog sirupa, kapari i inćuni podići će ukus na sasvim drugi nivo.

Neka osnovna mera za savršen dressing je tri dela ulja, jedan deo kiselina, ali vi za početak probajte sa dva dela ulja pa probavajate u zavisnosti kakvo ulje ili sirće koristite. Neka mogu biti masnija, neka pikantnija, neko sirće je blaže, neko jače. Obavezno dodajte nešto slatko, med, smeđi šećer…

Mikser kao spas

Tradicionalno u profesionalnim kuhinjama kuvari su naučeni da dresinge prave ručno, žicom za mućenje polako dodajući ulje u sirće, kao da prave majonez, energično mešajući. Dakle, izmešate sve sastojke osim ulja, pa ulje polako dodajete dok drugom rukom energično mešate dok se ne napravi emulzija.

Kao alternativu možete iskoristiti i teglicu u koju ćete staviti sve sastojke i energično protresti (pustite muziku da bude zabavnije).

Blender je spas za vašu ruku i štedi vam vreme, dodajte sve sastojke u blender osim ulja i pustite da se dobro izmiksaju, a zatim dok blender radi kroz otvor u tankom mlazu sipajte ulje.

Osnovni recept za preliv za salate

  • 3 kašike sirćeta (vinsko, jabučno, balzamično)
  • 1/4 kašike soli
  • ½ kašike senfa
  • 1, 8 dl ulja
  • Malo sveže mlevenog bibera
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Zašto da ne jedete šećer - LifePress magazin

    […] ima u onima na kojima piše da su niskokalorični. Ako vam se ne da praviti svoj preliv za salatu (ovde ćete naći osnovni recept za salatni umak) tražite onaj koji ima oznaku organskog porekla i sa napomenom da nema dodanih […]

Napišite komentar