Menu 

U zadnje vreme sve je učestaliji običaj da roditelji unajme stručnjaka da napravi profesionalne fotografije njihove novorođene bebe.

bebine profi fotke 1Saznajte kada nije prerano za fotografisanje, koji su najbolji saveti, kako odabrati fotografa i kako da to uradite sami i uštedite novac.

Beba naravno još ne zna da pozira, ali svaki njen potez se vama čini kao idealan za savršenu fotografiju, zar ne? Bake će govoriti da je dete rođeno da bude zvezda, a vi ćete uz malo truda dobiti zabeležene one savršene momente.

Priprema bebe

Novorođenče možete fotografisati i već sedam dana nakon poroda. Za mnoge fotografe je to najbolje vreme jer je beba tada najpospanija i mirna je, pa je lako da je namestite i uslikate. Trudite se da bebu ne opteretite, da je okruženje gde fotografišete mirno, da ne upotrebljavate blic (ili ga upotrebljavajte što ređe), da ne pokušavate neke eksperimentalne poze – sigurnost bebe mora biti na prvom mestu. Ne zaboravite da ona treba da bude nahranjena i da joj treba mir i odmor.

bebine profi fotke 5

Pripremite sve unapred. Isplanirajte poze, koliko fotografija želite, pripremite robicu i detalje, pobrinite se da je beba nahranjena i presvučena pre nego fotografisanje krene (pre nego fotograf dođe). Ako je beba nervozna i uznemirana pauzirajte ili odgodite sve za neki drugi dan.

Pripremite i dodatne vlažne maramice, krpice i dekice. Takođe, soba u kojoj fotografišete bebu mora biti topla.

Profesionalni fotograf

Najčešće fotografisanje se obavlja već kada beba napuni 3 sedmice, jer tek tada (ako ne želite samo “pospane” slike) beba postaje malo aktivnija, pravi posebne izraze lica, pa fotograf može uhvatiti pravi momenat.

Ako bebu fotografišete dok je još mala (u prvih par meseci) preporučuje se da fotografisanje obavite u svom dmu, u bebinoj sobi. Naravno, fotografi nude da bebu donesete u njihov profesionalni studio, ali pravi stručnjaci nemaju problem da ponesu opremu i instaliraju sve potrebno za fotografisanje na bilo kom mestu.

bebine profi fotke 4

Ako ne želite da bebu opterećujete blicevima u dogovoru sa fotografom izaberite dan sa najviše svetlosti i razmaknite zastore u sobi.

Pre nego izaberete fotografa pregledajte fotografije koje je pre radio, konsultujte se sa drugim roditeljima, tražite nekog preko preporuke.

Detalji

bebine profi fotke 2

Najbolje je da izaberete neke jednostavne, a zanimljive male komade odeće, a da se igrate sa drugim detaljima. Za fotografisanje pripemite samo osnovnu odeću koju ste planirali (imajte ne umu da beba ne može da izdrži višečasovna snimanja), ali i igračkice, pletene korpice, dekice, zanimljive kapice, a popularna su i anđeoska krila, zvečke, benkice sa zanimljivim natpisima, …

Što se tiče fotografisanja deteta golog mišljenja su podeljena. Iako su te fotografije postale popularne, još uvek su kontraverzne. Odluka je na vama – dok jedni dozvoljavaju takve fotografije drugi se ograničavaju na pelene. Kako god odlučite važno je da ne dopustite fotografu da vrši pritisak na vas ili da vas bilo ko nagovara na nešto što ne želite.

Kako da posao obavite sami

Da biste stekli iskustvo i dobili osećaj za momenat bitno je da fotografišete što više. Napravite mnoštvo fotografija, pa izdvojite najbolje. Naučite osnove rada u Photoshopu, provucite fotografije kroz različite filtere (ili potražite pomoć prijatelja) i dobićete željeni rezultat.

Ako ste se odlučili da napravite svoj dan fotografisanja pripremite teren kao da dolazi profesionalni fotograf. I ne plašite se, odlične fotografije možete napraviti i dobrim telefonom.

bebine profi fotke 3Najbolje je da na krevetu postavite beli ili jednobojni prekrivač i bebu postavite u sredinu. Bitno je da u prostoriji ima što više prirodnog svetla (pazite i kako sunčevi zraci padaju – mogu da pokvare fotografiju).

Bebu obucite, pripremite i umirite. Stavite je, recimo, u pletenu korpu sa udobnom dekicom i stavite joj neku zanimljivu kapicu sa ušima.

Trudite se da uhvatite što više različitih bebinih izraza lica, pa čak i ako se mršti, a posebno ako se smeje.

Najbolje vreme za fotografisanje je rano ujutro ili kasno poslepodne kada svetlost nije prejaka. Možete fotografisati i samo neke delove tela: nogice, rukicu koja stegnula dudu varalicu ili vaš prst, samo bebinu glavu, oči, …

Ako ste i vi u kadru (ili vaš suprug ili neko od rodbine) potrudite se da fotografije budu opuštene – najbolje su one sa spontanim momentima, kada se beba igra, kada izaziva smeh kod drugih ljudi, kada spava sa vašim suprugom. Ideja je mnogo.

Želimo vam srećne prve foto momente!

Pročitajte i Fascinantna saznanja o blizancima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar