Menu 

Iako je bušenje ušiju kod male dece kontroverza u nekim zemljama kod nas se još uvek praktikuje u najranijem detinjstvu, a u Južnoj Americi je čak običaj da se devojčicama uši buše odmah nekoliko dana po rođenju jer se veruje da je u tom periodu manje bolno nego kad dete poraste. Mi vam donosimo nekoliko saveta vezanih za bušenje ušiju, kada je pravo vreme i koja je prava nega.

Zdravstvene asocijacije širom sveta tvrde da je rizik od komplikacija kod bušenja ušiju zaista minimalan, gotovo nepostojeći, ali oni uprkos tome preporučuju da je sa bušenjem potrebno čekati dok dete ne poraste dovoljno da samo vodi računa o tome.

Bušenje ušiju kod beba

Iako je ovaj običaj rutina ako planirate da maloj bebi bušite uši ipak se prvo konsultujte sa lekarom  da bi vas uputio na sve moguće komplikacije koje bi se mogle desiti. Ako bebi ne mogu bušiti uši u bolnici kako je to slučaj u pojedinim zemljama onda se postarajte da to obavite na nekom profesionalnom, čistom mestu.

Deci se po bušenju stavljaju hipoalergene minđuše koje ne bi trebalo skidati neko vreme i obavezno poštujte taj savet jer u suprotnom može doći do infekcije.

??????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako sprečiti komplikacije nakon bušenja

Prvo i osnovno pravilo jeste da nakon bušenja ne skidate te prve hipoalergene minđuše šest nedelja. Tokom tog vremena redovno brišite deo oko rupice medicinskim alkoholom, najmanje dva puta dnevno. To radite veoma pažljivo i ne pritiskajte bebi uho previše jer može iti prilično bolno.

Posle svakog kupanja pažljivo osušite deo oko minđuše sterilnom gazom da ne bi ostalo vlažno i obavezno pripazite na prve znakove infekcije među kojima su: bol, iscedak, crvenilo ili krvarenje. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma obavezno se obratite lekaru. U tom slučaju lekar će možda propisati antibiotsku kremu koju ćete mazati ne deo oko rupice kao i na samu minđušu pre nego je ponovno stavite.

Ako beba dobije povišenu temperaturu, uvo se jako zažari ili otekne odmah se obratite lekaru.

Nakon šest nedelja rupice bi trebalo da zarastu i tada možete menjati minđuše. Obratite pažnju da i te nove minđuše budu ili od hirurškog metala ili od pravog zlata. Svi drugi materijali uključujući i pozlatu mogu izazvati alergijsku reakciju.

Kako odabrati prave minđuše

Za malu decu veoma je važno da birate minđuše koje su male, okrugle i koje ni u kom slučaju neće smetati. Obratite pažnju da su minđuše što više spljoštene i da je zadnji deo u potpunosti pokriven, da se beba ne bi nabola.

Za malu decu nikada ne birajte viseće minđuše koje može povući ili zakačiti na bilo koji način.

Da zaključimo, bušenje ušiju malim bebama nije ništa komplikovanije nego kod starije dece, ali je prednost što straija deca mogu sama o tome da vode računa i ne treba previe da brinete da li će se povrediti ili zakačiti minđušu. S druge strane ostavite da vaše dete samo odluči da li uopšte želi minđuše ili ne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar