Menu 

Da, majčinski instinkt postoji i doktori ga priznaju, ali kako da naučimo da ga prepoznamo i slušamo?

Žene imaju šesto čulo, taj majčinski instinkt, koji postaje poprilično izražen nakon porođaja. Na žalost, mnoge žene ne veruju svojoj intuiciji i taj instinkt obuzdavaju i odguruju od sebe. Neki medicinari danas smatraju da bi žene trebale da popričaju sa svojim doktorom o svom instinktu. Slobodno kažite šta mislite, šta vam vaš “unutrašnji glas” govori, a doktori bi trebali da vas poslušaju, jer bi im to u mnoštvu slučajeva moglo olakšati posao.

O instinktu

mama i beba rukeTo nešto što se budi u nama, taj zaštitnički glas imamo u našim genima od pamtiveka. On je nekada u davna vremena vodio majke, kada nije bilo doktora i dijagnoza. Neverovatno je da vaš majčinski instinkt, ako ga zaista prepoznate, u većini slučajeva govori istinu.

Međutim, što pod uticajem medicinara, što pod uticajem okoline vremenom smo naučeni da odgurujemo naš instinkt i većina majki ga više ne sluša.

Lakše nam je da odgovornost prebacimo na nekoga drugog, nego da nosimo teret da nas je naš instinkt prevario. Međutim, u nekim ključnim stvarima, kada je instinkt posebno jak, trebamo ga slušati ili bar ga podeliti sa doktorom.

Deca prirodno deluju instinktivno. Prihvataju uvek svoj prvi utisak i veruju “unutrašnjem glasu”. Mi balansiramo svaki dan između mnoštva obaveza i događaja i vremenom gubimo poverenje u decu, njihov, ali svoj instinkt.

mama razgovara sa deovjcicom

Zašto je važno da ga slušamo

Jednostavno – jer obično govori istinu. Kao kada upoznate nekog i nešto vam unutra govori da tu nešto ne “štima”, osoba vam jednostavno “nije legla”. Međutim, to odbacujemo i osobu prihvatamo bez daljeg razmišljanja. Posle se ispostavi da je vaš “unutrašnji glas” govorio istinu i vi ćete verovatno reći “da, znala sam da nešto nije u redu”.

Počnite lagano da ispitujete i osluškujete svoje instinkte. Ako ne želite da im slepo verujete onda bar budite oprezni. Neka vam i taj segment, kao neka nedokazana sumnja ostane uvek u mislima. To će vam zasigurno pomoći u određenom trenutku.

mama i deca poljubac

Kako slušati majčinski instinkt?

Svi smo dugo radili da ga utišamo, izgnorišemo i gurnemo u stranu. Zato je sada teško da mu se vratimo da ga uvek prepoznamo i razlikujemo od običnog mišljena zasnovanog na nekim podacima. Ali, postoje neke smernice za majke.

 • Fokusirajte se na trenutak, ne mislite o više stvari odjednom
 • Kada dođete u novo okruženje odvojite trenutak da razgledate, obratite pažnju na detalje – dekoracije, mirise i svetla.
 • Ne ispitujte sami sebe neprestano o tome šta mislite o nečemu.
 • Kada upoznate nekog novog odmah se upitajte kakva vam je bila prva impresija.
 • Ne odgurujte prvo mišljenje, prvi utisak i osećaj.
 • Slušajte i dečije instinkte
 • Pitajte ih kako se osećaju i ne odbacujte njihovo mišljenje odmah, čak i ako se ne slažete sa njim.
 • Ako dete kaže da se plaši i da je nesigurno, ne govorite mu da ne bi trebalo da se tako oseća, već da vam objasni zašto je to tako.
 • Slušanje dečijeg mišljenja i instinkta, ali i svog “unutrašnjeg glasa” može da bude spasonosno po vas, decu, dečije zdravlje, razvoj, …
 • Obavezno iznesite svoje mišljenje doktoru. Ne morate da kažete da je reč o vašem instinktu, već samo recite šta vi mislite i osećate.
 • Vi imate pravo da budete “puni partner” u odlučivanju o dečijem zdravlju. Doktora obavezno poslušajte, neka vam objasni zašto nešto preporučuje. Onda kažite šta vaš unutrašnji glas govori i porazgovarajte sa doktorom. Možda on stvar sagleda iz novog ugla, možda mu pomognete da uspostavi bolju dijagnozu.
 • Imate pravo na mnoštvo pitanja. Ako želite potvrdu za ono što vam vaš instinkt govori. Popričajte sa doktorom, možda on ima uporište gledano iz medicinskog ugla. Ako, recimo, osećate da nešto nije uredu sa bebom koja raste u vašem u stomaku nipošto ne ignorišite taj glas. Insistirajte da vas doktor primi, saopštite koje su vaše brige i tražite detaljan pregled.
 • Tražite drugo mišljenje. Ako doktor bude i dalje savetovao nešto što se kosi sa onim što vam govori vaš instinkt ispitajte i druga mišljenja.

mama i beban na plazi

A vi? Da li slušate svoj instinkt? Da li ste imali situacije gde vam je pomogao, gde se ispostavilo da on govori istinu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar