Menu 

Kada je u pitanju prelazak deteta iz kreveca u veliki krevet mnogi roditelji odugovlače i odgađaju. Donosimo vam nekoliko saveta kako da tranzicija pređe bezbolno kako za dete tako i za vas.

Kad je dete spremno za veliki krevet?

Bez obzira na to da li vaše dete obožava svoj krevtac ili jedva čeka da ga izvadite u jednom trenutku moraće preći u veliki krevet i to je činjenica. Kako da prelazak prođe bez prevelike strke, lagano i bezbedno, donosi vam LifePressMagazin.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-climbing-out-crib-image27465810

Za razliku nekih drugih prekretnica u bebinom životu kao što je skidanje pelena, kad je u pitanje prelazak u veći krevet ne postoje jasni znakovi koji će vam pokazati da je dete spremno. Najveća briga roditelja u ovom slučaju je svakako sigurnost deteta. Jedino pravilo vezano za prelazak jeste da bi dete trebalo prebaciti u veliki krevet pre nego poraste dovoljno da samo izađe iz kreveca i povredi se.

Većina dece iz kreveca sama može izaći između 18-24 meseca starosti, a neki klinci i ranije i to bi trebalo da presečete u korenu i dete prebacite u veliki krevet. S druge strane tu su deca koja se udobno osećaju u svom krevecu i ne žele da izlaze napolje, za njih je u redu da u njemu spavaju i nakon navršene dvije godine, ali ne duže jer što više budete odugovlačili dete će se emotivno vezati i prelazak će biti teži.

Problem sa braćom i sestrama

Jedan veliki faktor koji može uticati na to kad će dete preći u veliki krevet jeste dolazak nove bebe u kuću i ako je to razlog tranzicije treba da budete veoma pažljivi prema starijem detetu posebno ako zaista voli da spava u krevecu. Nemojte dozvoliti da se dete oseća kao da je zamenjeno novom bebom.

Ako novog člana planirate smjestiti u krevetac starijeg brata ili sestre onda sa pripremom treba da počnete nekoliko meseci pre poroda, ako dete ima najmanje 18 meseci. Veoma je važno da dete čim pre prebacite da spava u velikom krevetu i da na krevetac gleda kao na neutralnu teritoriju ne na mesto za spavanje. Kad novi član stigne premestite krevetac iz detetovog vidokruga, ako ste u mogućnosti ili recite detetu da ga napuni plišanim igračkama tako da ono shvati da se u njemu neće spavati.

Bez obzira na razlog tranzicije iz kreveca u veliki krevet potrudite se da to obavite kada dete ne prolazi kroz neke druge velike promene, nikako ga nemojte u isto vreme odvikavati od pelena, dojenja ili cucle i pri tom mu menjati mesto spavanja. To bi za malenu glavicu moglo biti zaista previše.

http://www.dreamstime.com/stock-image-toddler-girl-newborn-baby-brother-toy-bed-funny-playing-her-image41544021

Kako olakšati prelazak

Za početak veoma je važno odabrati pravi, udoban i siguran krevet za vaše maleno. Neki roditelji čak deci stave madarc iz krevetića na pod da što bezbolnije prođe ova promena dok se neki odlučuju za poseban krevet za malu decu koji je obično niži od standardnog.

Bilo kako bilo obavezno uključite dete u izbor kreveta i posteljine kao i plišanih igračaka sa kojima će spavati. Isto tako kad stigne novi krevet, nemojte se iznenaditi ako dete ne bude želelo spavati u njemu i možda ćete morati maknuti krevetac iz sobe.

Nakon što ste sve pripremili uspostavite novu rutinu pre spavanja, sedite na rub kreveta i čitajte priče ili razgovarajte o danu koji je iza vas. Sve to može pomoći da dete lakše prevziđe novu promenu u svom malom životu. Nemojte gubiti živce, budite strpljivi i nežni jer svaka sitnica koja dete odvaja od bezbrižnog detinjstva može biti veoma stresna, a prelazak u veliki krevet je zaista veliki korak ka osamostaljenju deteta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar