Menu 

Beba je od rođenja ne samo član vaše porodice, već i novi stanovnik jedne države. Dokumenti za bebu su prvenstveno važni zbog prvog pregleda za koji vam treba zdravstvena knjižica.

Prvi pregled se obavlja obično mesec dana nakon bebinog rođenja i tada nosite sa sobom otpusnicu iz porodilišta i zdravstvenu knjižicu vašeg mališana, a da biste je dobili potrebno je da bebicu registrujete. (Pročitajte detaljnije o pregledu u tekstu Bebin prvi pregled).

Prikupljanje potrebnih dokumenata za bebu kreće još kod matičara, ali do tada trebate da se odlučite za ime.

Koje ime izabrati?

Mnogi roditelji o ovome pomno razmišljaju, a neki i pre planiranja potomstva. To nije ni čudno kada imamo na umu da ćemo to ime izgovoriti nebrojeno mnogo puta. Ne želimo da to bude ni prečesto ime, ali ni neko pomodno ili “rogobatno”. Važno je da se dopada vama, zato ne dopustite da rodbina i okolina vrše pritisak. Možete izabrati skraćene verzije imena koja su sada popularna (Iva, Lea, Tea, Luka, Ema, Sara, Una, Lena, Relja, …), a postoje čak i knjige sa spiskom imena i njihovim poreklom. Koje god ime da izaberete važno je da ste se složili pre odlaska kod matičara.

imena zalepljena na trbuhu

Registracija

Bebu najpre morate prijaviti kod matičara u mestu gde je rođena. U Matičnu službu obaveštenje o rođenju vašeg deteta stiže obično 5 do 7 dana nakon rođenja i već tada možete ići da bebu registrujete. Kod matičara se izjašnjavate za ime, prezime, državljanstvo, dajete i ostale podatke potrebne za upis i dobijanje izvoda iz Matične knjige rođenih.

Za to vam treba, obično, venčani list roditelja, uvrenje o državljanstavu oba roditelja, lična karta jednog od roditelja. Na mestu uspisa se sastavlja i zapisnik o bebinom imenu. U nekim slučajevima obavezno je i prisustvo oba roditelja. (Za vanbračno rođenu decu svoje dokumente nosi majka, a za izjavu o priznavanju očinstva obavezno je prisustvo oba roditelja i njihovi dokumenti – lična karta, izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu).

Happy mother with  baby and with certificate of birthBebin izvod iz Matične knjige rođenih dobijate 7 do 10 dana nakon prijave.

Na jedan korak do knjižice deli vas uverenje o prebivalištu. Dobijate ga u Sekretarijautu unutrašnjih poslova, a treba vam bebin izvod iz Matične knjige rođenih i vaša lična karta. Ovo uverenje je u većini slučajeva potrebno za izdavanje bebine zdravstvene knjižice ili za dobijanje roditeljskog dodatka ili upis u jaslice.

Konačno knjižica

Za bebinu zdravstvenu knjižicu treba vam nekoliko dokumenata, u zavisnosti da li ste zaposleni ili ste u evidenciji zavoda ili službe za zapošljavanje.

Ako ste zaposleni i želite dete osigurati na taj način pripremite: bebin izvod iz Matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu deteta, poseban obrazac, vaša kopija lične karte. (Informišite se u Sekretarijatu ili vašoj firmi da li je potrebno još nešto od dokumenata).

Sve to odnesete u administrativnu službu vaše firme i oni će obaviti ostatak posla za vas. Knjižicu ćete dobiti verovatno već za 7 do 10 dana, do tada dobijate potvrdu.

Ako ste nezaposleni, a prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje bebu možete i na taj način osigurati. Obično vam treba:  bebin izvod iz Matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, vaša overena zdravstvena knjižica, lična krata i obrazac, koji ćete dobiti u Socijalnom gde ćete i obaviti sav deo posla i dobiti knjižicu.

beba nogica ime

Roditeljski ili materinski dodatak je finansijska pomoć koju u većini država daju majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. O potrebnoj dokumentaciji, kao i kojoj grupi piripadate raspitajte se u Socijalnom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar