Menu 

Šta uzrokuje opstipaciju u trudnoći i šta treba da radite kad creva jednostavno više ne rade kao i pre trudnoće otkrivamo vam u današnjem tekstu.

Neregularno pražnjenje creva kao i njihov spor rad je jedna od čestih neželjenih pojava tokom trudnoće. I u ovom slučaju glavni krivci za to su hormoni koji uzrokuju da se mišići creva opuste i ne obavljaju dobro svoj posao. Sve to se dešava sa valjanim razlogom. Naime, hormoni to rade da bi hrana koju trudnica pojede što duže ostala u organizmu i da bi što više nutrijenata bilo apsorbovano u organizam kako za trudnicu tako i za bebu.

Pored toga, materica koja raste vrši pritisak na creva i na taj način otežava protok kroz creva.

Iako će ova pojava proći sama od sebe, to nikako ne znači da treba da se patite kroz svih devet meseci jer postoji mnogo efektnih načina da se rešite ovog problema.

Šta možete uraditi?

opstipacija u trudnoci

– Promenite ishranu, fokusirajte se na hranu bogatu vlaknima koja sjajno deluje na rad creva. Jedite sveže ili tek malo termički obrađeno voće i povrće, celovite žitarice, mahunarke (pasulj i grašak) i suvo voće. S druge strane smanjite unos industrijski prerađene hrane koja može dodatno pogoršati opstipaciju. Smanjite unos belog hleba i brašna.

-Ako niste navikli na ishranu bogatu vlaknima postepeno je uvodite u svoj jelovnik jer možete izazvati nadutost i gasove. Krenite polako, dodajte malo namirnica bogatih vlaknima svakom jelu (brokoli kuvan na pari ili smeđa riža uz meso). Počnite sa malim količinama da se organizam postepeno navikava.

-Nemojte jesti velike porcije hrane jer to može uveliko da optereti vaš probavni trakt. Pokušajte jesti šest manjih obroka tokom dana  umesto tri velika. Na taj način smanjićete pojavu nadutosti i gasova.

-Pijte dosta tečnosti. Voda, voće i povrće koje je sadrže mogu uveliko olakšati kretanje kroz creva i omekšati vam stolicu. Neke žene se kunu da najbolje pomaže topla voda sa nekoliko isceđenih kapi limunovog soka, a isti učinak ima i sok od suvih šljiva.

-Ne suzdržavajte se kad osetite nagon da idete u wc. Ako ne želite veliku nuždu obavljati na poslu obavite to ujutro. Ustanite sat vremena ranije, popijte sok od suvih šljiva ili pojedite obrok prepun vlakana i idite u toalet.

-Pažljivo uzimajte suplemente, jer neki od njih mogu izazvati zatvor, posebno gvožđe. Razgovarajte sa vašim lekarom i recite mu da vam da manju dozu ili blaže suplemente koji neće uticati na pražnjenje creva.

-Krećite se! Redovna fiziička aktivnost tokom trudnoće može uredovati stolicu i pospešiti rad creva i zato ne dozvolite sebi da se ulenjite.

neželjeni simptomi trudnoće

Ako ste sve uradili ali se i dalje ništa ne dešava pitajte lekara da vam propiše posebnu dijetu ili probiotike.

Nipošto nemojte na svoju ruku ili na preporuku apotekara uzimati laksative ili čepiće koji mogu biti veoma neugodni, imati kratkotrajni efekat i na duge staze napraviti više štete nego koristi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar