Menu 

Sezona višanja samo što nije, imate još toliko vremena da se informišete zašto bi ove godine trebalo da ih jedete u još većim količinama.

Sveže, zamrznute ili one u kompotu, višnje su svakako omiljeno voće koje najčešće stavljamo u kolače. Od njih možemo napraviti sjajne sokove ili likere, ali isto tako ovim slasnim bombicama možemo poboljšati i svoje zdravlje. Pročitajte u čemu nam to višnje sve mogu pomoći.

1. Olakšavaju bol u zglobovima. Višnje su zbog svoje jarke boje veoma bogate antocijaninom, antioksidantom kojeg inačemožemo naći u grožđu i vinu, a njegova je uloga da neutralize enzime, koji izazivaju upalna stanja u organizmu i mogu pomoći pri olakšanju boli mišića i zglobova.

2. Čuvaju debelo crevo. Ovo moćno voće je bogato kvercetinom, flavonoidom antikancerogenih dejstava. Najnovija istraživanja su pokazala da višnje preventivno mogu da deluju na nastanak tumorastih tkiva u debelom crevu.

3. Poboljšavaju vid. Kiselije višnje sadrže čak 19 puta više beta-karotena nego što je pronađeno u borovnicama, a velike količine vitamina A su tu da nam očuvaju dobar vid.

4. Kontrolišu holesterol. Višnje su veoma bogate pektinom, vlaknima koji preventivno deluju na boesti srca i krvnih sudova i regulišu holesterol u krvi.

5. Poboljšavaju san. Višnje su zajedno sa kajsijama, šljivama i breskvama, voće sa najviše melotonina, prirodnog hormona, koji reguliše cirkadijalne ritmove i spavanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar