Menu 

Mislili ste da su “bol u srcu” i “teška srca” samo izrazi kojima izražavamo svoje teške emotivne trenutke? Razmislite još jednom.

Istraživanja su pokazala da emotivni stres  zaista može da izazove poremećaj hormona koji sprečavaju srce da normalno radi. Dokazano je da čak i gledanje tužnog filma može da smanji protok krvi. Nameće se zaključak da ako naše emocije mogu uticati na naše telo samim tim i stanje našeg tela može uticati na emocije.

Kažu da je srce ranjiv prostor, a određeni joga položaji su namenjeni upravo za otvaranje srčanog centra. Olakšaće vam disanje poboljšati držanje i smanjiti stres, prvo u predelu grudnog koša, a kasnije će se olakšanje širiti kroz celo telo.

Dakle, sledeći put kad budete imali težak dan probajte sa ovim joga položajima .

Pozicija deteta

joga1

Ova pozicija vas oslobađa stresa i isteže donji deo leđa i kukove.

Sednite na pete tako da vam se šrsti nogu dodiruju. Spustite stomak i grudi između kolena, spuštajući čelo na pod.

Ruke stavite sa strane, dlanovi da su vam okrenuti prema gore.

Lagano dišite od 5-10 dubokih uzdisaja i izdisaja.

Pozicija kobre

joga2

Podiže nivo energije i raspoloženja, a isteže celi zadnji deo tela.

Lagano se prebacite iz pozicije deteta na

stomak  pritiskajući nožne prste i čelo o pod. Dlanove stavite na pod u visini struka i lagano sa udisajem podižite grudni koš , sasvim lagano koristeći dlanove za odgurivanje. Opustite ramena i odvojite dlanove od poda. Nekoliko puta duboko udahnite zatim vratite dlanove na pod i lezite u početni položaj.

Pozicija psa koji gleda dole

 

joga3

Ova pozicija smanjuje umor i poboljšava nam koncentraciju jer se većina tela isteže.

Iz pozicije kobre se prebacite u četvoronožni položaj , raširite noge u širinu kukova, dlanove izbacite malo ispred ramena i polako se podižite, izravnajte kolena, stražnjicu podižite prema plafonu, čineći telom naopako slovo V. Petama ne morate dodirivati pod, spustite stopala dokle vam je ugodno.

Pozicija ratnik 1

joga4

Smanjuje stres i anksioznost i isteže noge.

Stanite u raskorak, trup okrenite prema desnoj nozi. Neka vam je desno stopalo  okrenuto napred, a levo pod uglom od 45 stepeni. Lagano savijajte desno koleno, leva noga je ravna, a list desne noge mora biti pod pravim uglom sa prostirkom.

Trup je ravan, ruke skupljene visoko iznad, glave ramena opuštena.

Pozicija obrnutog ratnika

joga5

Podiže nivo energije dok isteže i ojačava mišiće nogu i stomačne mišiće.

Iz pozicije ratnika 1 ponovo stanemo u raskorak s tim da nam je trup u ovom slučaju okrenut napred. Stopala su u istom položaju razlika je što kada savijamo koleno zajedno savijamo i trup prema desnom kolenu. Leva ruka ide visoko iznad glave a desna u ravni sa savijenim kolenom. (na slici)

Iz pozicije ratnika 2, prebacujemo se u psa koji gleda dole, zatim u poziciju deteta, a zatim u…

Pozicija mosta

joga6

Legnemo na leđa, noge skupimo u kolenima, ruke su nam opuštene pored tela, dlanovi okrenuti prema gore.

 Lagano podižemo karlicu od zemlje što više možemo, da nam na podu budu ramena glava i stopala.  Dubogo dahnite nekoliko puta pre nego  se vratite u početni položaj.

Pozicija mrtvaca ili Shavasana

zoga7

Potpuno opušta telo od svih napetosti i podmlađuje telo ium.

Lezite na leđa neka su vam noge malo raširene, ruke opuštene pored tela dlanovi okrenuti prema gore. Zatvorite oči lagano i ujednačeno dišite i opustite se.

 

Foto: prevention.com

 

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mateus

    but additionally ienscare the winter season , clothes, as well as home cannot wake up good as well as comfy as well as fashionable, should you additionally noticed that , colored the actual cult associated with purchasers as well as energy procedures as well as supplies, as well as presumes that you’re not really willing in order to disregard the manufacturer. The actual visit associated with the north face sale Matters is within reaction to the Canadian goose layer style for females. Skilled it had been a lot more compared to globe.

Napišite komentar