Menu 

Najnovije vesti na temu alergija kažu da će svi oni koji su alergični na kikiriki u skorije vreme moći nesmetano uživati u ovoj grickalici i to sve zbog UV zraka. O čemu je zapravo reč?

U Sjedinjenim Američkim Državama, gotovo dva miliona ljudi pati od alergije na kikiriki, a kad su u pitanju deca, u razdoblju od 1997-2008 broj alergičnih se utrostručio. Naučnik, Wade Yang, sa Univerziteta na Floridi otkrio je veoma interesantan način koji će alergičnima na kikiriki omogućiti da bez ikakve bojazni konzumiraju ovu namirnicu.

Yang je koristio svetlosni sistem tako što je snop UV svetlosti usmerio direktno u kikirki i modifikovao proteine unutar ploda koji su zaduženi za alergijske reakcije. Oavaj sistem radi na bazi lampi napunjenih ksenonom, a jednom kad se proteini kikirikija modifikuju ljudska antitela ih više ne detektuju kao alergen i nema otpuštanja histamina.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-peanuts-small-sack-wooden-background-image44433927

Da bi kikiriki bio u potpunosti siuran za jelo alergeni moraju biti eliminisani do određenog nivoa. Yang ima za cilj da eliminiše 99,9 alergena iz kikirikija, a za sada, on tvrdi da ako se ukloni 150 mg proteina po kikirikiju pa do ispod 1, 5 mg, kikiriki bi za alergične bio 95 odsto siguran.

On kaže da ovaj proces dokazuje kako pulsirajuće svetlo može deaktivirati alergene proteine iz kikirikija i da ima sjajne potencijale u ublažavanju alergijskih reakcija na kikiriki.

Šta se dešava u laboratoriji tokom procesa:

  • Pulsirajuće UV zrake se koriste za deaktivaciju alergena iz kikirikija.
  • Ta UV svetlost uklanja 80 odsto alergena iz kikirikija.

Jednog dana pomoću ove metode moći će se ukloniti čak 99 odsto alergena, prema rečima Wade Yanga.

Yang je na ovoj tehnici počeo raditi još 2012. godine koristeći ekstrakt kikirikija kada je iz ekstrakta eliminisao 90 odsto opasnih alergena, a ove godine je istu tehniku odlučio da primeni na celi plod kikirikija. Ovo je od velike važnosti zato što se ceo plod kikirikija koristi u veoma rasprostranjenoj proizvodnji kikiriki putera. Prema nekim statistikama, kikiriki je najpopularniji orašasti plod i zauzima dve trećina potrošnje među njima.

“Ovo poslednje istraživanje koje uključuje UV svetlo je korak ka rešenju problema u potpunosti”, zaključuje Yang.

Članak
Naslov
Mogu li UV zrake eliminisati alergiju na kikirki?
Opis
Najnovije vesti na temu alergija kažu da će svi oni koji su alergični na kikiriki u skorije vreme moći nesmetano uživati u ovoj grickalici i to sve zbog UV zraka. O čemu je zapravo reč?
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!