Menu 

Iako samo pravilnom ishranom ne možete pobediti rak dojke, možete značajno pomoći organizmu da se izbori. Evo na koju hranu trebate obratiti pažnju.

Mnoge žene, koje pogodi ova bolesti, preispituju svoj režim ishrane i pitaju se šta je moglo dovesti do pojave raka. Mnoge veruju da značajne promene u ishrani mogu uveliko da utiču na krajnje rezultate. Iako na ovaj način ne možete u potpunosti izlečiti rak, možete značajno poboljšati imunitet i lakše podneti tretmane.

Šta je korisno

Ne postoji hrana niti suplementi koji mogu delovati kao magični eliksir, da bi odgnali i sprečili rak da se vrati.

Ako se oporavljate od operacije, primate hemoterapiju ili idete na zračenje ili neki drugi tretman glavni cilj vam je, naravno da se rešite raka i dobro podnesete lečenje. U tome vam može pomoći hrana.

Ne možete tačno predvideti kako će terapija teći, značajnu ulogu mogu igrati i vaše opšte zdravstveno stanje i kilaža. Kada prolazite kroz tretman osluškujte svoje telo i reakcije. Neke žene su nastavile normalno da spremaju jela i rade i tokom tretmana. Biće i dana kada ćete osećati slabost i nećete imati apetita. Budite fleksibilni, prilagodljivi i uz pomoć doktora i nutricionsite osmislite dobru dijetu.

Mnogo voća, povrća i proteina, izbalansiran izbor, ponudiće vam dovoljno snage u borbi. Jačaćete imunitet i lakše se boriti sa eventualnim infekcijama prilikom lečenja od raka dojke.

Trebate obratiti pažnju na:

By: jules

By: jules

– Mnogo više voća, povrća i celovitih žitarica

– Smanjiti unos masnoća

– Jesti manje ukiseljene i dimljene hrane

– Paziti na zdravu kilažu (nekim ženama se savetuje i da smršaju)

– Unos alkohola svedite na minimum ili ga u potpunosti izbacite

– Konzumirajte, poželjno, organsku hranu

– Povećajte unos ćuretine i piletine, ribe (3 puta nedeljno), mahunarki, sočiva

Brokoli, kelj, kupus, posebno prokelj su vrlo važni u ishrani, kao i žitarice i sirova hrana. Evo još neke hrane, koju biste trebali izneti na sto: riža, kukuruz, pšenica, salata, spanać, blitva, repa, keleraba, potočarka, celer, peršun, mrkva, morač, gotovo sve vrste luka (posebno beli luk), soja, grašak, kikiriki, rogač, krastavac, patlidžan, paradajz, tikvice, bundeve, zeleni čaj, ren, semenke lana i kima, bosiljak, žalfija, menta, citrusno voće, šipak, …

S druge strane, ograničite unos: govedine, jagnjetine, sireva, masnih namaza, krekera, margarina, ali i grejpfrut…

Još korisnih namirnica

Maslinovo ulje se toplo preporučuje. Najmanje dve kašike na dan, recimo uz sveže povrće. Koristite 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja na 1 šolju naseckanog svežeg povrća.

Kada birate zeleniš, neko to bude onaj sa tamnijim listovima, poput spanaća, jer je pun folata i B vitamina.

Paradajz bi, takođe, trebali uključiti u ishranu, jer je pun likopena, moćnog antioksidanta, koji štiti od raka, ali i zaustavlja razvoj ćelija raka.

Smanjite unos slatkiša i pređite na zdrave grickalice.

Pročitajte i tekst .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste se ikad zapitali koja je to mala promena koju bi trebalo uvesti za poboljšanje opšteg zdravlja, većina stručnjaka će vam reći da jedete više zeliniša.