Menu 

Polako ali sigurno smo ušli u 2014. godinu. Neka ova godina bude godina zdravih navika koje ćete početi usvajati od samog starta.

Novogodišnje odluke su ono što olako donosimo i retko kad istrajavamo i to zato jer si zadajemo prevelike i teško ostvarive ciljeve. Ako ste se godinama hranili nezdravo, teško da će novogodišnja odluka biti motiv da smršate, ako ste okoreli pušač trebaće vam puno više od izgovorenih reči u ponoć da ostavite cigarete.

Sa ostvarivanjem zdravih ciljeva krenite jednostavnom i potpuno besplatnom promenom navika koje će biti uvod u vaš zdraviji život. Evo šta kažu na Wellness mama blogu, kako da krenete.

dreamstime_s_17918476

1. Više spavajte

Ako želite biti zdravi, dobar san vam je neophodan i tu ne treba da radite kompromise. Spavanje naše telo odmara i ozdravlja. San je od velike važnosti za produkciju hormona, poboljšava raspoloženje, pospešuje mršavljenje i još mnogo toga.

Ukratko rečeno bez kvalitetnog sna ne možete biti zdravi.

dreamstime_s_7871312

2. Pijte vodu

Povećajte dnevni unos vode, ako je potrebno u početku se terajte, a kasnije će vam preći u naviku. Voda je od velike važnosti za dobru probavu, mentalno zdravlje, eliminaciju toksina iz organizma,…

Evo nekoliko pravila koja treba da pratite kad je u pitanju voda:

  • Nikad ne dozvolite da jako ožednite
  • Pijte jednu čašu vode za svaku šolju/čašu napitaka koji sadrže alkohol ili kofein.
  • Započnite dan ispijanjem vode

3. Smanjite nivo stresa

Stres je zaista uzročnik za mnoge bolesti i neka ova godina bude godina borbe protiv stresa. Pronađite nove načine na koje ćete se boriti protiv stresa. Čitajte knjige, meditirajte, šetajte, bavite se sportom, heklajte, pletite,… Probavajte razne aktivnosti dok ne nađete onu koja vas najviše umiruje.

dreamstime_s_6068598

4. Krećite se

Ne savetujemo vam da postanete član teretane, trčite pet kilometara dnevno ili nešto slično. Mi mislimo, krećite se u najbukvalnijem smislu te reči.

Šetajte, plivajte, posadite povrtnu ili cvetnu baštu, radite razmeštaj po stanu, odlazite na planinarenje ili skijanje. Radite stvari koje vas previše ne umaraju, koje vas ispunjavaju, a koje zahtevaju fizičku aktivnost.

I na samom kraju pomažite drugima. Nije važno da li ćete volontirati ili ćete svakog vikenda baki nositi namirnice, jer je dokazano da pomaganje dobro utiče na mentalno i fizičko zdravlje

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako su mobilni telefoni i tableti uzrok bola u leđima, tehnološki magovi su u saradnji sa kiropraktičarima osmisili sjajan način kako da oni u stvari budu lek za bolove i to naravno u...