Menu 

Na osnovu lista nekih domaćih i inostranih sajtova i knjižara sastavili smo vam listu knjiga koje vam preporučujemo da pročitate u 2014. godini.

Srećom, popularnost knjigama raste, novi pisci se uzdižu. Još uvek su vrlo čitani krimi romani i beletristika, ali tu i tamo se provuče i neka sasvim nova vrsta knjige.

Montevideo, Bog te video!

montevideo

Foto: Laguna.rs

Nastavak filma “Montevideo, Bog te video!” početkom 2014. je doživeo veliku popularnost kao i prvi deo. Pre dolaska drugog dela “Monetvidea” u bioskope objavjena je knjiga na osnovu koje je nastao film. Autor je Vladimir Stanković, a izdavač Laguna.

Reč je o jedinstvenoj priči o okolnostima pod kojima su srpski fudbaleri u jugoslovenskim dresovima 1930. godine učestvovali na Svetskom prvenstvu u Urugvaju. Ova knjiga oživljava legendarne igrače Mošu i Tirketa, pa možemo reći i početak sportskog oduševljenja i veliko zaljubljivanje u fudbal jednog naroda.

Rukopis otkriven u Akri

Nova knjiga Paula Koelja, koja je kod nas stigla sredinom prošle godine u većinu knjižara, trebala bi biti na vašoj listi ove godine, ako je već niste pročitali ranije.

Koeljo je radnju smestio u 1099. godinu. Jerusalim iščekuje napad krstaša. Grk pod imenom Kopt saziva skup svih građana. Svi dolaze na trg nadajući se savetima kako da se pripreme za bitku, ali Kopt je odlučio da im priča o drugim stvarima.

Jasno je da je poraz neizbežan, a Kopt ima za cilj da uputi ljude kako da pronađu mudrost skrivenu u svakodnevici, iskovanu od izazova i teškoća sa kojima se suočavaju. I danas ono što je Kopt govorio može mnogo da nas nauči o neprolaznim ljudskim vrednostima.

Majstor plesa

majstor plesa

Foto: Amazon

Ova knjiga Džuli Klasen je izašla u januaru 2014. i kada je pronađete u našim knjižarama uvrstite je na svoju listu, posebno ako volite misterije.

Priča prati majstora plesa Aleka Valkorta koji se silom prilika seli iz Londona u Devnošir sa majkom i sestrom. Otkriva da bogata udovica kontroliše celi kraj i da je zabranila ples. Uz pomoć Džulije Midvinter Alek će pokušati da otkrije tajnu koja se krije u životu ove udovice.

Pesma leda i vatre: vetrovi zime

Pesma leda i vatre je nedovršen serijal Džordža R.R. Martina na osnovu kojeg je nastala mega popularna serija “Igra prestola”. Šuška se da će krajem 2014. izaći 6. knjiga od 7 planiranih. Veruje se da će knjiga otkriti konačno ko je najbliže osvajanju prestola oko kojeg se broba vodi kroz već 5 knjiga: kuće Lanister, Strakovi, Grejdžoj ili neko od rugih koji su igri.

Vidovite priče

vidovite price

Foto: Laguna.rs

Oko ovog dela okupila su se dva divna autora Ljubivoje Ršumović i Dušan Petričić. Reč je o dečijoj knjizi koja je namenjena i roditeljima. U knjizi se nalazi 31 priča Ršumovića, koje je ilustrovao Petričić. Priča prati radoznalka dečaka Vida, koji traži odgovore na važna pitanja o životu i to sve kroz razgovore sa prijateljima, ali životinjama, kroz igru, … Knjiga je zabavna, ali i poučna i svideće se i malima i velikima.

Cover photo: Keithpp

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar