Menu 

Kanada je, s hrvatske strane gledano, mitska zemlja u koju se želi emigrirati, no jako malo nas je svjesno da su neka od najboljih vina, prije svega ledenih berbi, iz Kanade.

Kanadska vinska industrija ima početke u dolasku Europljana na područje današnje Kanade. Naravno, zbog vremenskih uvjeta to je bio težak posao i mnoge sorte koje su doseljenici donijeli sa sobom nisu uspjele i propale su. Tako se ono malo vinara okrenulo američkim i francuskim hibridnim sortama.

Dodatan udarac vinskoj industriji donijela je i Kanadska prohibicija koja je bila na snazi, ovisno o pokrajinama, od početka pa do 30-tih godina 20. stoljeća. Početkom 90-tih, Kanadski zakonodavci donijeli su par zanimljivih poreznih odterećenja, liberalizirali su proizvodnju, potpisali par trgovinskih sporazuma i odjednom je na tržištu broj vinara s nekih 30 narastao na preko njih 150. Kanadski vinogradi smješteni su u atlantsku obalu oko Niagarinih slapova i oko Ontarija, te na pacifičkoj strani u British Columbiji. Vinarije nalazimo u sljedećim kanadskim provincijama: Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec, Saskatchewan; dok su glavne vinogradarske regije: Lake Erie North Shore, Niagara Peninsula, Prince Edward County, Nova Scotia, Okanagan, Similkameen, Naramata Bench, Vancouver. Najpoznatiji kanadski vinari su: Innskilina, Chateau de Charmesa Rossignol Winery, Peller Estates, Huff Estates Winery, Cypress HIlls Winery, Fort Berens Estate Winery, Les Pervenches.

Kanadski vinari teško mogu proizvesti, prije svega iz klimatoloških razloga, određena kvalitetna vina, stoga se baziraju na kasne i ledene berbe. Vinogradi su im mladi, prosječne starosti od cca 20 godina, te se proizvode ne toliko kompleksna vina s izraženijom voćnom notom. Od sorti najprisutnije su rizling, vidal (američka sorta), cabernet sauvignon, merlot, pinot noir. No, s modernim pristupima, ali i zbog prisutnog zagrijavanja planeta, raste i sadnja drugih sorti za koje je, prije kojeg desetljeća, bilo suludo uopće pomisliti da bi se išle saditi u Kanadi.

No, da ne bi sve bilo tako idilično, u Kanadi, iako obećanoj zemlji, oni su se sami svojim zakonskim rješenjem potrudili da stvore kontroverzu. Naime, u Kanadi postoji termin “Cellared in Canada”. Oznaka označava vino kod kojeg je grožđe uvezeno u Kanadu iz drugih država te je u Kanadi samo prešano i odnjegovano. Problem s tom zakonskom odredbom jest što svaka pokrajina ima svoj pravilnik: tako recimo u British Colmumbiji to znači da 100% grožđa može biti iz uvoza, dok u Ontariu to znači da se tu može raditi samo o 60% uvoznog grožđa te da nije dozvoljeno miješanje s vodom.

U svakom slučaju, ako naletite kojim slučajem na kakvu kanadsku ledenu berbu, od sorte vidal ili rizling, a da nema oznaku “Cellared in Canada”, kupite i uživajte.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. persa

    U slucaju da niste obavesteni, NIjagarini vodopadi se nalaze na nekih 1000 km od Atlanske Obale. Predpostavljam da ste to preveli sa engleskog ( east coast). Medjutim, ‘east coast’ je mnogo siri pojam od same obale,..

    Pozdrav

Napišite komentar