Menu 

Sve novopečene mame se na neki način pribojavaju manjka sna, a savet koji ćete čuti nebrojeno puta sigurno je „odmaraj kad god možeš“. Mi vam donosimo konkretne savete kako da se naspavate sa malom bebom.

Kad beba stigne, sve su verovatnoće da ćete biti iscrpljeni, bez snage i energije, a tu je to malo biće koje 24 časa dnevno zahteva vašu pažnju. Potreban vam je san! Vašem organizmu je dovoljan broj sati sna potreban da bi izbegao fizičke i mentalne probleme. Manjak sna može izazvati osećaj depresije, anksioznosti i na neki način umanjiti sreću zbog rođenja novog člana.

Vaša beba će u početku puno spavati, ali isprekidanim ritmom, a vama je potrebno nekoliko sati u komadu da bi se osećali odmorno i bez problema izašli na kraj sa hrpom prljavog veša, rodbinom i prijateljima.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-mom-kissing-infant-image2477600

Spavajte sa bebom

Nakon svega nekoliko nedelja vaša beba će razviti rutinu, duže će spavati ujutro, a i tokom dana. Najbolja stvar koju u tom trenutku možete uraditi da joj se pridružite.

Planirajte spavanje. Kad pripremate bebu za poslepodnevnu dremku, menjate pelene, prigušite svetlo, spustite roletne, pustite neku laganu muziku. U isto vreme pripremite i sebe, obucite udobnu odeću, pogasite telefone, zaključajte vrata i lezite. Čak i ako pre niste mogli spavati tokom dana, verujte nam na reč da će vam san veoma lako doći.

Zamenite dan za noć. Veoma se često dešava da bebe zamene dan za noć, danju spavaju, a noću su uglavnom budne. Da biste pratili ritam vaše bebe, spavajte po danu isto koliko i ona spava, a zaspivanje će biti lakše ukoliko nabavite masku za oči koja će blokirati svetlost. Noću možete prati veš, peglati, raditi ono što niste stigli taj dan.

Planirajte noć

Da biste što pre zaspali nakon večernjeg kupanja uvedite neke promene koje će vam pomoći da zaspite kad i vaša beba.

Izbegavajte napitke bogate kofeinom nekoliko sati pre spavanja, lagano večerajte i isključite računare i televizore.

Menjajte se sa partnetrom, neka on jednu noć ustaje, a u tom slučaju vi obavezno stavite čepiće u uši jer ako čujete kako se bori sa bebom, spavati nećete sigurno.

U početku možete bebu stavljati da spava sa vama u krevetu, jer ćete je na taj način moći hraniti bez da ustajete iz kreveta što će vam olakšati da ponovno zaspete. S druge strane, postoje roditelji koji se tek onda ne mogu naspavati ukoliko je beba s njima u krevetu iz straha da je ne zgnječe. U tom slučaju neka beba spava u krevecu pored vašeg kreveta.

http://www.dreamstime.com/stock-images-sleeping-mother-child-image6582454

Tražite i prihvatite pomoć

Ne ustručavajte se da zamolite vaše ili roditelje vašeg partnera da nekoliko sati tokom dana pričuvaju bebu da vi možete da se odmorite. To nikako ne znači da ste loša majka. Još bolja ćete biti ukoliko budete odmorni i naspavani.

Ponekad pozovite bake i deke da prespavaju kod vas i ustaju po noći da biste i vaš partner i vi imali noć bez ustajanja. Verujte nam na reč samo ta jedna noć spavanja će vas preporoditi.

Neka spavanje postane prioritet

Pored vođenja računa o bebi neka spavanje bude jedan od vaših glavnih prioriteta. Stavite spavanje na vašu listu obaveza iznad čišćenja kupatila i kuvanja ručka i nemojte se ni pokušati uveravati da je nešto drugo važnije od spavanja i odmora.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar