Menu 

Vaš školarac je napokon krenuo u prvi razred, počeo je da uči slova, ali to vašem mališanu nije preterano zabavno i odbija da vežba? Probajte neke od naših saveta kako da dete zavoli pisanje.

Trenutak kada dete polazi u školu je sigurno jedan od najvažnijih i najuzbudljivijih događaja kako za dete tako i za roditelje. Isto tako, početak akademskog razvoja deteta može biti i poprilično stresan period za mame i tate koji obično brinu kako će dete da usvoji gradivo, da li će lako savaldati pisanje i kakav će biti njegov akademski put.

Jedna od najvažnijih stvari kad je u pitanju početak školovanja jeste da dete dobro savlada čitanje i pisanje, a mi imamo nekoliko trikova pomoću kojih će vaše dete čak i da zavoli da piše. Probajte i kod najtvrdoglavijih, sigurno će upaliti.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Budite dobar primer. Veoma je važno da detetu na svom primeru pokažete kako je pisanje sjajna veština. U toku dana obavezno uzmite olovku i papir i pišite da dete vidi, nemojte provoditi vreme za tastaurama već se vratite staromodnom načinu pisanja.

Razgovarajte o onome što pišete. Veoma je važno da tokom pisanja opisujete detetu šta je to što pišete, zatim na primeru pokažite kako vam to što ste napisali zaista koristi. Sastavite spisak za kupovinu namirnica, glasno recite šta radite, pa kasnije u prodavnici pokažite klincima kako vam spisak koristi.

Kupite zabavne olovke, gumice i sveske. Da bi dete počelo dobro da piše treba da osnaži ručicu kojom piše, a za to je naravno potrebna vežba. Nabavite zabavne olovke, gumice i sveske sa omiljenim likovima iz crtića koje će klince privući da što više škrabaju. Za početak neka crtaju, a kasnije i neka opišu svoje crteže rečenicama.

Spojite crteže i rečenice. Kada dete završi sa crtanjem zamolite ga da vam objasni šta se nalazi na crtežima, pa vi možete ispod svakog crteža napisati po jednu rečenicu. Na taj način će dete početi uviđati kako se misli mogu izraziti i pisanjem ne samo govorom.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pišite slova u pesku, riži, brašnu. Mnoga deca muku muče da napišu svoja prva slova što s vremenom preraste u frustraciju. Pokušajte pisanje učiniti zabavnim, prospite brašno ili rižu na kuhinjski sto i prstima ispisujte slova, to će klincima biti zabavno pa će kasnije hteti isto da ponove na papiru.

Lov na slova. Ako dete još uvek ne raspoznaje sva slova organizujte igru lov na slova. Recite jedno slovo i zadajte detetu zadatak da ga pronađe na stvarima u kući i da ga kasnije napiše.

Uključite pisanje u igru. Pokušajte uključiti pisanje u svaki segment igre vašeg deteta. Ako dete voli da se igra lekara dajte mu papir da isisuje recepte za lekove, ako voli da se pretvara da je mama, neka sastavlja spisak za kupovinu i tako dalje.

Pokažite vašim klincima da pisanje može biti zabavno i da to nije nikakv problem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar