Menu 

Bez obzira na to koliko čitali, informisali se i istraživali ništa nas u potpunosti ne može pripremiti na dolazak novog člana porodice i uvek će biti iznenađenja koja vam niko nije rekao. Donosimo vam listu stvari koje morate znati pre nego dobijete decu.

Ovu listu informacija sastavila je mama Deanna Verbouwens sa sajta Modernmom i sigurni smo da će biti od velike koristi svim mladim majkama ili onima koje to tek treba da postanu.

Deanna kaže da je u trenutku kad je svoje prvo dete uzela u ruke shvatila da ne postoji ništa toliko čisto, divno i zadivljujuće kao ono što je u tom trenutku osetila, a miris novorođenčeta ju je naprosto očarao da je svom mužu rekla da treba da imaju troje dece.

Nakon prvobitnog oduševljenja nastupilo je otrežnjenje jer voditi računa o malom biću koje u potpunosti ovisi o vama nije ni malo jednostavno i tako se Deanna susrela sa svim onim činjenicama vezanim za majčinstvo koje joj niko nikad nije rekao pa je ona odlučila da ih podeli sa svim zbunjenim mladim majkama.

Šta bi svaka žena trebalo da zna pre dolaska bebe

mam i beba spavaju

1. Nećete spavati, čak i ako ste pre rođenja bebe spavali kao klada kad se beba rodi nećete moći, ne samo zbog bebinog plakanja i buđenja već i zbog informacije koje ćete dobijati od lekara, medija i svih ostalih.

2. Male mušičave bebe. Na bebe gledajte isto kao i ljude, jedan dan su raspoloženi, drugi dan su mrzovoljni, jedan dan ima je vruće, drugi dan im je hladno, jedan dan ne mogu jesti ništa – drugi dan ih ne možete zasititi,… Pripremite se na to da i bebe imaju svoja raspoloženja i od velike pomoći će vam biti da se u početku prilagođavate i ne namećete svoje rasporede.

3. Odaberite samo dve do tri osobe od kojih ćete tražiti savete, jer ako previše ljudi budete pitali za mišljenje bićete zbunjeni.

4. Bićete zaboravni i pomirite se s tim, ali ne brinite dešava se gotovo svim mamama.

5. Verujte sebi!

6. Grešićete, ali to je sasvim u redu. Ne zamajavajte se osećajima krivice.

7. Ne poredite svoje dete sa drugom decom, čak ni sa braćom i sestrama.

8. Sve teške faze kroz koje prolazite će proći i to stalno imajte na umu, nespavanje, odvikavanje od sisanja, navikavanje na tutu, pubertet – sve će to proći samo imajte strpljenja.

9. Verujte svojim instinktima. Možda će vam u početku biti teško da se na njih oslonite i da ih prepoznate, ali budite sigurni da imate majčinski instinkt čak i kad vam se tako ne čini.

ljubav

10. Kad ostavite bebu nekome na čuvanje (svekrvi, mami) ne budite „kontrol frik“ pustite bake da se brinu o svom unučetu onako kako oni misle da treba i kako najbolje znaju.

11. Niste usamljeni u mišljenju da cilj koji želite postići sa decom deluje kao oslobođenje.

12. Hranjenje flašicom, dojenje, žitarice, voće, povrće i sve ostalo, hranjenje dece je posao i u tome ćete uživati prvih nekoliko meseci dok budete samo dojili svoju bebu, ali kad počnete uvoditi krutu hranu nakon šest meseci recite dobar dan stresu.

13. Slušajte svoje dete, bilo da je beba, dvogodišnjak ili trogodišnjak jer ćete pažljivo slušajući naučiti mnogo toga.

14. U jednom trenutku postaćete hodajuća maramica i zato investirajte u dobru veš mašinu i sredstva za uklanjanje mrlja.

15. Deca porastu neverovatnom brzinom. Možda zvuči kao fraza, ali zaista je tako. Uživajte u svojoj deci koliko god možete.

mameca ljubav

16. Prljavom vešu nema kraja i s tim se morate pomiriti. Sve što možete uraditi da se organizujete na najbolji mogući način.

17. pripremite se na to da ćete svaku emociju vašeg deteta proživeti jednako kao ono ako ne i intenzivnije.

18. Pazite na sebe i uvek odvojite neko vreme da si ugodite. Čitajte knjigu, pogledajte film, šetajte, priuštite si tretman kod kozmetičara.

19. Ne sputavajte decu, pustite da budu svoja jer oni imaju svoje oseobnosti i nteresovanja koja će se možda u potpunosti kositi sa vašima.

20. Sa detetom ćete shvatiti šta je bezuslovna ljubav. Da, vi volite vašeg partnera, roditelje, prijatelje, braću i sestre, ali ništa od toga se ne može porediti sa onim što osećate prema svom detetu. To je neobjašnjiva, stvarna, neodoljiva i pomalo iscrpljujuća ljubav.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mira Stojanovic

    svda mi se

Napišite komentar