Menu 

Prve nedelje i meseci trudnoće su prepuni uzbuđenja, zbunjenosti, ali i sreće. Većina žena čim saznaju da su trudne počnu planirati kako trudnoću tako i sve ono što će se desiti posle. Da bi vam bilo lakše, složili smo za vas listu obaveza koje bi trebalo da završite u prvom tromesečju trudnoće.

Prvih meseci trudnoće ne treba previše da se zamarate kupovanjem stvari za bebu, već treba da se posvetite sebi, organizujete svoj život i počnete ga prilagođavati trudnoći. Evo šta sve treba da uradite.

Zakažite pregled kod lekara. Kad napravite tj test na trudnoću na kome stoje dve linije prvo što treba da uradite jeste da zakažete pregled kod vašeg ginekologa. Na pregledu, lekar će utvrditi koliko ste tano trudni, da li je sve u redu i verovatno vam preporučiti da uradite neke dodatne nalaze.

4345349255_5e69790ee5_o

Uzimajte folnu kiselinu. Lekar će vam verovatno na prvom pregledu propisati folnu kiselinu koju treba da počnete uzimati odmah. Nipošto nemojte preskakati dnevnu dozu.

Budite oprezni sa uzimanjem lekova. Ako ste pre trudnoće imali naviku da najslabiji bol lečite lekovima treba da zante da to u narednih devet meseci nikako nećete moći. Pre uzimanja bilo kakvog leka obavezno se konsultujte sa lekarom.

Prestanite pušiti. Ako ste pušač, cigarete bi trebalo da ostavite čim saznate da ste u drugom stanju. Znamo da neće biti jednostavno, ali zaista bi trebalo da date sve od sebe. Beba bi trebalo da je vaš najveći motiv.

Nemojte piti alkohol. Iako će vam verovatno vaši poznanici i prijatelji govoriti i uveravati vas kako vam od čaše vina neće biti ništa, nemojte rizikovati, jer jednostavno za to nema nikakve potrebe. S druge strane čak i ako smatrate da možete popiti čašu vina povremeno pričekajte da uđete u drugo tromesečje.

Smanjite unos kofeina. Tokom trudnoće možete nastaviti piti vaš omiljeni jutarnji napitak, ali trebalo bi da smanjite količinu. Tokom trudnoće ne bi trebalo unositi više od 200 mg kofeina dnevno što su oko dve šolje kafe.

Regulišite ishranu. Proverite i savetujte se šta to možete jesti, a šta bi trebalo da izbegavate. Tokom prva tri meseca vam dodatne kalorije nisu potrebne i nemojte padati u zamku. Tokom trudnoće bi trebalo izbegavati pojedine namirnice koje mogu sadržati bakterije, parazite ili otrovne materije. Tu spadaju neke vrste sireva, nepasterizovani mlečni proizvodi, sirova ili slabo kuvana jaja, morski plodovi, džigerica.

 

Naučite koji su to simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu. Postoje neki simptomi u trudnoći koje nikako ne bi trebalo ignorisati. Kako se materica razvlači možete osetiti bolove, ali uvek kad osetite nešto neobično posavetujte se sa lekarom.

16836279592_43822c2145_z

Odmarajte što je više moguće. Iako je vaša trudnoća na samom početku ne bi trebalo da se ponašate kao i obično. Trebalo bi odmah da usporite i odmarate što je više moguće.

Odlučite kad ćete obelodaniti svoju trudnoću. Većina parova čeka da prođu ta prva tri meseca pre nego sa bližnjima podele srećne vesti. Ne dozvolite da vas neko na nešto tera, sami odlučite kad i kome ćete reći da ste trudni.

Radite lagane vežbe. Redovno vežbanje, naravno niskog intenziteta može pomoći da se lakše nosite, fizički i psihički sa činjenicom da ste trudni. Ako budete vežbali lakše ćete voditi računa o kilaži tokom cele trudnoće.

Oprezno obavljajte kućanske poslove. Budite oprezni kad koristite hemikalije za čišćenje, uvek nosite rukavice i izbegavajte direktan kontakt sa proizvodima koja imaju snažna isparavanja i imaju etikete sa upozorenjima. Kada čistite obavezno držite prozore otvorene.

Radite Kegelove vežbe. Nikad nije rano da počnete sa ovim vežbama, potpuno su bezbedne i jednostavno.

9376205056_4de68891c7_z

Počnite da štedite. Za bebu će vam biti potrebno zaista dosta nvca, posebno ako nemate od nekoga da nasledite veće stvari. O budžetu i štednji počnite odmah da razmišljate. Nemojte se previše opterećivati, ali sklanajajte sa strane koliko ste u mogućnosti.

Uključite partnera u trudnoću. Iako vaš partner verovatno neće biti svestan šta se dešava sve dok se ne počne videti stomak, vi se pobrinite za to da ga uključite od samog početka. Neka ide sa vama na preglede kod lekara, zajedno planirajte kupovinu stvari.

Kupite nove grudnjake. Sa prvim danima trudnoće, grudi odmah počnu rasti što znači da vam vaši stari grudnjaci više neće biti dobri. Za dobru potporu, obavezno kupite nove grudnjake.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar