Menu 

Ako želimo da se hranimo zdravo, zeleno lisnato povrće naprosto ne možemo izbeći. Jedno koje spada u sami zdravi vrh jeste kelj. Dostupan nam je na svakom koraku, veoma je ekonomičan i nema izgovora da ga ne uvrstite u svoju zdravu ishranu, a razloga je mnogo.

kelj

Jedna od najbitnih informacija vezanih za kelj jeste da je bogatiji kalcijumom od mleka, a što je još važnije kalcijum dolazi u kombinaciji sa magnezijumom, koji pomaže kalcijumu da se bolje apsorbuje u organizam. Jedan je od najvećih prirodnih izvora vitamina K, koji je bitan za rad metabolizma i raspoređivanje kalcijuma u kosti.

U kelju se nalaze velike koncentracije antioksidanta flavonoida i karotinoida što redovnim unosom može da smanji rizik od nastanka kancerogenih bolesti pa čak i da pomogne pri izlečenju nekih vrsta kancera kao što su rak bešike, jajnika, debelog creva, dojke i prostate.

Veoma je bogat omega 3 masnim kiselinama, koje nam čuvaju srce i krvne sudove, a samo 100 kalorija ovog povrća sadrži 20-25% preporučene dnevne doze omega 3.

Kelj u receptu za zdravi šejk

Jedan je od glavnih sastojka zdravih šejkova i detox tretmana, jer poseduje supstance koje regulišu količinu toksina u našem organizmu.

Za zdravi šejk od kelja, koji će vam čuvati zdravlje kože izmiksajte kelj, jednu bananu, jabuku, malo cimeta i kašičicu meda sa šoljom nemasnog jogurta i uživajte.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. anaa

    U pravu ste,ovo nije kelj.I jos nesto,ne bi trebalo dodavati mlecne proizvode u sejkove od voca i povrca,zbog njihovog truljenja,zbig toga sto kalcijum izvlaci gvozdje iz istih…Sasvim je ukusno i sa par kasika vode ili prohladjenog caja,a tu su i biljne alternative ako vam je bas neukusno…Banana je sama po sebi dovoljno slatka,tako da mislim da je i med suvisan…Samo masta i ukusan smoothie svakog jutra moze biti drugaciji;-)

  2. Anna

    Ovo na slici nije kelj ,nego rastan.

Napišite komentar