Menu 

Jeste li u prodavnicama primetili pomalo neobično voće, kruškolikog oblika, iz porodice citrusa, veliko i obično zapakovano u bele mrežice? Reč je opomelu i mi vam donosimo više nego dobre razloge zašto bi trebalo da ga jedete.

Pomelo je poznat i pod nazivom kineski grejpfrut, a dolazi iz najmnogobrojnije voćne porodice citrusa. Pomelo je sladak, sočan sa veoma malo pulpe i smatra se grejpfrutovim dedom. Potiče iz Kine, a i dan danas se tamo najviše koristi.

Kora ovog voća je veoma debela i mekana te se lako ljušti. Unutrašnjost može biti raznih boja od žute preko roze pa sve do crvene, a može dostići težinu i do 10 kilograma. Ukus je veoma neodređen i može se reći da je mešavina narandže, grejpfruta i mandarine. Nama se čini da ne može biti loše.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-pomelo-image19571342

Nutritivne vrednosti i beneficije

Pomelo je voma zdravo voće jer pre svega kao i ostali citrusi sadrži poprilične količine vitamina C i vitamina B. Pored toga tu su i beta karoten te folna kiselina od velikog značaja za razvoj fetusa pa se posebno preporučuje trudnicama. Tu su još i vitamini A, B1, B2, bioflavonoidi, zdrave masti, proteini, kalijum, antioksidanti, enzimi i vlakna.

Lekovita svojstva pomela

Kad su u pitanju lekovita svojstva ovog ukusnog voća njih je zaista mnogo, a mi ćemo vam navesti samo neka od njih.

Sprečava infekciju urinarnog trakta. Bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta se najbolje leče izbacivanjem iz organizma putem mokraće, a pomelo vam u tome uveliko može pomoći. Preoručuje se i trudicama jer smanjuje zadržavanje vode i sprečava oticanje.

Pospešuje zacelenje rana. Enizimi u vitaminu C podstiču stvaranje kolagena u organizmu što utiče na brže zacelenje rana.

Zdrave desni. Krvarenje i bolne desni mogu biti simptom manjka vitamina C u organizmu i zato ako imate ovih problema trknite u prodavnicu po pomelo i jedite ga u što većim količinama.

Zdravo srce. Pomelo sadrži velike količine kalijuma koji baš kao i vitamin C igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje srca. Ovaj mineral reguliše ktvni pritisak, a zato što je bogat pektinom sveži sok od pomela pročišćeva arterije i pospešuje akumulaciju krvi kroz telo.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-pomelo-cut-white-background-image35206669

Prevencija anemiji. Poznato je da vitamin C potpomaže apsorpciju gvožđa u organizam.

Pomaže izlečenje i prevenciju prehlade i gripa. Ako često jedete pomelo ili pijete sveže ceđeni sok od ove voćke sprečavate razvoj toksina i slobodnih radikala u organizmu koji uzrokuju prehlade, grip, astmu, bakterijske infekcije, alergije… Vitamin C je jedan od nutrijenata koji stimulišu antitela i imuni sistem koji se uspešno bore protiv bakterija i virusa. Sledeći put kad budete prehlađeni limun, narandže i mandarine slobodno zamenite pomelom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnogo puta do sad smo pisali o lekovitim svojstvima mirisnog cimeta, a danas vam još malo pričamo njegovim beneficijama po moždane funkcije i donosimo neke zdrave recepte. Piši! Širi dalje!