Menu 

Iako je krompir zajedno sa šećerom i ostalim namirnicama koji sadrže ugljikohidrate obično prvi na listi za izbacivanje ukoliko želimo izgubiti kilograme, istraživanja su pokazala da i ova skromna namirnica poseduje lekovita svojstva. Otkrivamo više o krompiru.

Krompir je sigurno povrće koje se najčešće koristi, ali i etiketira kao ne baš zdravo, što nije sasvim tačno. Jedan kuvan krompir sadrži svega 26 kalorija i mnogo nutrijenata dobrih za naše zdravlje. Prema nekim istraživanjima krompir je nepravedno kalsifikovan kao namirnica visokog glihemijskog indeksa. Glihemijski indeks označava koliko se brzo namirnica probavlja. Što niži glihemijski indeks to znači da je potrebno više vremena da se hrana upije u organizam i duže smo siti.

Upravo iz tog razloga se hrana sa niskim glihemijskim indeksom preporučuje ukoliko želimo smršati.

Glihemijski indeks krompira se menja u zavisnosti od vrste krompira, mesta gde je rastao i načina pripreme, a smanjuje se ukoliko krompir jedemo hladan,  i ukoliko ga spremamo u ljusci.

Krompir organizmu obezbeđuje potrebnu energiju koja nam je neophodna tokom držanja dijeta, a pošto je bogat ugljikohidratima potpomaže telesne reakcije kao što su pokreti, razmišljanje i probava.

dreamstime_s_31539504

Izvor vitamina C

Krompir se koristi još od 19. veka kada su ga šapnski i engleski mornari koristili za lečenje skorbuta. Veoma je bogat vitaminom C, a krompir težine 150 g, zajedno sa korom sadrži 27 mg vitamina C što je gotovo polovina preporučene dnevne doze.

Takođe, krompir je bogat vitaminom B, folatima i mineralima kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Pošto je krompir podzemna biljka, ona sve vitamine i minerale čuva u plodu i upravo iz toga je bogat nutrijentima.

Povišen krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti

Naučnici su otrkrili da krompir sadrži molekule koje snižavaju povišen krvni pritisak koji se zovu kukoamini. U tradicionalnoj kineskoj medicini se vekovima koriste biljke koje sadrže ove molekule upravo za snižavanje povišenog krvnog pritiska tako što od njih prave čajeve.

Iako još uvek nije određena tačna mera krompira koja bi snizila pritisak, stručnjaci savetuju nekoliko porcija kuvanog krompira dnevno za nivelaciju krvnog pritiska.

dreamstime_s_34604143

Istraživanja su takođe otkrila 60 različitih fitohemikalija i vitamina u kori krompira, a mnogi od njih štite organizam od kardiovaskularnih obolenja i snižavaju loš LDL holesterol. Vitamin B6 kojim je krompir poprilično bogat snižava molekule u organizmu koje su povezane sa upalama i začepljenjem arterija, pa ujedno i povišenim rizikom od srčanog udara.

dreamstime_s_33313376

Zdravlje creva

Samo jedan pečeni krompir obezbediće vam 12 odsto od preporučene dnevne doze zdravih vlakana, istih onih koje dobijamo, od celovitih žitarica. Velike količine dijetalnih vlakana  podstiču zdravlje probave i rada creva što uveliko smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

Dok se većina vlakana krije u kori krompira, sama unutrašnjost sadrži i pojedine skrobne materije koje su u potpunosti neprobavljive i zato se preporučuje da uvek jedete ohlađen krompir.

Pametno birajte vrstu krompira

Kao što smo rekli na samom početku, lekovitost krompira zavisi i od njegove sorte. Beli krompir, na primer, sadrži 26 odsto manje ugljikohidrata i 33 odsto manje kalorija od ostalih vrsta krompira.

Crveni krompir s druge strane sadrži više šećera, ali manje skroba.

Ono što naša jela od krompira čini nezdravima jesu dodaci koje stavljamo, koji su uglavnom kalorijske bombe, kao sir, kisela pavlaka ili puter. Pokušajte ukus krompira obogatiti zdravijim začinima kao što su začinsko bilje i maslinovo ulje i po mogućnosti ga uvek pripremajte sa korom jer se tamo nalazi najviše hranjivih materija.

Piši!
Širi dalje!
13 komentara
 1. Mariza Volarić

  slani s maslinovim uljem a uz to može i malo plave ribice

 2. Ljubica Zlonoga

  obožavam krompir i svim varijantama

 3. Dragana Ciric-Nedic

  peceni mladi krompir sa sosom od mirodjije

 4. Ljiljana Susnik

  Umjesto da ste obrisali moj komentar bi rađe popravili članak, još uvijek informacije u članku nisu tačne! :(

 5. Mira Tadic

  restovan krompir

 6. Ljiljana Susnik
 7. Sanja Lukovac

  Pire krompir, mmmm….:-)

 8. Zumreta Zolovic

  Mogu ga i za rucak i za veceru, svaki dan…,a najvise volim restovani krompir.

 9. Slobodanka Kondic

  Dobar je ,kuvan sa kuvanom govedinom uz to i hren sos ,mnogo ukusno i dobro

 10. Živadinka Sana Marković

  obozavam krompir

 11. Marko A Manojlovic

  uvek dobar na sve nacine.

 12. Blanca Amelia Gabaldón

  Que delicia de papas sancochadas Ummmmmmmmmm (Y)

 13. Zeljko Blagojevic

Napišite komentar

Zdravlje

Postoji zaista mnogo obolenja koja mogu napasti naša creva, ali jedna od svakako najčešćih je infekcija izazvana kandidom ili candida albicans. Kandida je poznata kao gljivica koja živi u organizmu i...