Menu 

Nesanica vam može doneti mnogo problema, kao što su crvenilo u očima i “gripozan” osećaj. Saznajte kako da se oporavite od posledica nedostatka sna.

Neosporna je važnost sna za zdravlje i normalno fukcionisanje našeg organizma. Kada je redovan i miran san poremećen, kada nas muči nesanica, melatonin, jedan od najaktivnijih antioksidanata koje znamo, hormon koji jača naš imunitet, značajno opada. I to ima loše posledice po naše zdravlje, jer melatonin nam daje mladalački izgled, poboljšava san, puni nas energijom i čini otpornijim na razne infekcije. Zato su nesanica i posledice poremećenog sna tako loši za nas.

Prvenstveno vam je potreban dug i miran san, topla kupka, opuštajući mirisi, dobar jastuk i anti stres program. ( Kako da sebi osigurate najmirniji san pročitajte OVDE, OVDE i OVDE).

Iako je istina da san možete nadokanaditi, pa samim tim i sanirati deo posledica, istina je i da deo njih ostaje. Posebno, ako ste podložni dugim noćnim zabavama za vreme radne sedmice, ukoliko ste zamenili dan i noć, ukoliko ste postali “party” ptičica. Takvo ponašanje i brz život mogu vam se učiniti zanimljivi i uzbudljivi, ali na duge staze nesanica će uništiti vaše zdravlje.

nesanicaPosledice, pred dobrog sna, možete sanirati i sa čistim sokom od višnje (pola šolje na dan) ili orasima (2 kašike na dan). Dokazano je da ove namirnice podižu nivo melatonina. Možete uzeti i 1-3 mg melatonina sat vremena pre spavanja, posebno ako putujete i vaša satnica sna je poremećena. (O jet lagu pročitajte više OVDE). Uz to, za doručak možete u žitarcice ubaciti i semenke suncokreta i lana.

Kada vas muči nesanica, nivo triptofana (amino kiseline), koji je vrlo važan za proizvodnju melatonina, možete podići i sa mlekom, mlečnim proizvodima, jajima, ribom (posebno tunjevinom). Oči odmorite dok ležite u toploj kupki sa vrećicama čaja od kamilice na kapcima.

Da li vas muči nesanica? Kako se oporavljate od nje i pripremate za novu radnu sedmicu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Na Balkanu šljive su vrlo cenjenje, ali, na žalost, najviše ih upotrebljavaju za izradu rakije. Saznajte zašto su tako zdrave i kako da ih najbolje i u potpunosti iskoristite. Donosimo...