Menu 

Iako nam se čini da je po ovako visokim temperaturama nema načina da rashladimo svoje najmlađe, mi vam odnosimo nekoliko veoma korisnih saveta kako da bebama olakšate letnje vrućine.

Garderoba

Oblačite bebu u pamučnu i laganu odeću. Ni pod koju cenu nemojte bebu oblačiti u sintetičke materijale, jer pored toga što u njima vazduh ne cirkuliše i zadržavaju toplinu mogu izazvati osip. Najbolje je da bebama oblačite duge rukave, veoma svetlih boja i nikako ne zaboravite šeširić.

Ostanite kući u kritičnom periodu

Stručnjaci stalno upozoravaju, ali mi i dalje možemo videti uporne mame koje guraju kolica i po najvećim žegama. Ukoliko nije neophodno, ne izvodite bebu u periodu između 10 i 17 časova. Šetajte bebu rano ujutro i kasnije naveče i obavezno joj u kolica stavite da leži na pamučnoj peleni.

Promenite pelene

U pelenama za jednokratnu upotrebu bebinoj guzi je mnogo toplije nego u pamučnim. Iako niste pobornik pamučnih pelena razmislite o njima barem u letnjem periodu jer na taj način možete sprečiti i ojed. O rivalitetu između pamučnih i pelena za jednokratnu upotrebu pisali smo u članku „Pamučne protiv pelena za jednokratnu upotrebu“.

Dajte bebi više tečnosti

Budite sigurni da vaše dete dobija dovoljno tečnosti, ovo se odnosi posebno na bebe starije od šest meseci koje nisu dojene, jer dojene bebe do šest meseci ne trebaju dodatnu tečnost. Bebama možete davati sveže ceđene sokove, vodu, sveže voće, biljne čajeve, a sve primereno uzrastu vaše bebe.

Izbegavajte kupovinu hrane na uličnim štandovima

Nemojte deci kupovati sladolede i sokove kod uličnih prodavaca jer je velika mogućnost da nisu sveži i time rizikujete trovanje hranom. Pre nego izlazite napolje pripemite osveženja, sokove i užinu i obavezno probajte hranu pre nego je date detetu jer se na ovim temperaturama može veoma lako pokvariti posebno ako u sebi sadrži mlečne proizvode.

Izbegavajte baby ulja

Po ovako visokim temperaturama nemojte bebu mazati sa previše kremica, a posebno ne sa uljima jer mogu izazvati osip. Sve što bi trebalo da koristite kad izlazite napolje sa bebom jeste krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. Čak i upotreba običnog talko pudera može izazvati neugodnost i iritaciju bebine kože

Klima uređaji i ventilatori

Bez njih leti ne možemo, ali pripazite na njihovu upotrebu ako imate malu bebu. Klimu palite samo ako je beba potpuno suva i obučena u malo deblju pamučnu garderobu, a obavezno je isključite ako planirate kupati bebu jer će veoma lako pokupiti prehladu ukoliko niste pažljivi. Pazite da hladan vazduh iz klime ili ventilator nije direktno uperen u dete i gasite klimu pola sata do sat pre nego bebu iznesete napolje da se navikne na topao vazduh.

Izvor: Pinterest

Izvor: Pinterest

 

Za rashlađivanje leti, gumeni bazenčići su pravi spas posebno što ih ima dovoljno malih da stanu čak i na balkon. Napravite vašoj bebi hlad, ostavite vodu da se malo zagreje i stavite je da se brčka, a ako stanete u bazenčić možete i vi skupa s njom. Zašto ne?

Napomena: Pre izlaska napolje posebno u večernjim časovima bebu zaštitite od komaraca, stavite na kolica zaštitnu mrežicu ili iskoristite neko prirodno sredstvo za odbijanje komarca. I pre nego se odlučite da kupite bebi naočare za sunce posavetujte se sa lekarom jer one plastične, jeftine nikako nisu dobar izbor za vaše dete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar