Menu 

Pronalaženje idealnog položaja za dojenje je ključno za sve dojilje. Dojite onako kako je vama i bebi najudobnije, ali prvo isprobajte ove 4 preporuke.

Bitno je da je dojenje uspešno, da je vama i bebi udobno, da je beba nahranjena, a koji ćete položaj izabrati to je na vama, ali može i da zavisi od toga da li ste rodili putem carskog reza ili prirodnim putem. Većina majki doji u takozvanom položaju kolevke, ali postoje i unakrsni položaj, položaj fudbalske lopte (ili pod ruku) i ležeći položaj – kao najčešći.

Saznajte koje su to razlike među njima, kojim dojiljama se preporučuju i kako da dojite blizance.

Položaj kolevke

Najčešći i obično najpogodniji položaj za većinu majki. Dojilja je u sedećem položaju, beba joj je u krilu i pridržava je laktom. Glava bebe je na mestu gde ste presavili ruku blizu dojke. Bebina prsa su približena uz vaša prsa i laktom približavate njenu glavicu prema dojci, a možete se poslužiti i drugom rukom. Da bi vam bilo ugodno sedite na stolicu koja ima ručke koje se mogu podizati ili na koje možete nasloniti ruku. Koristite jastuke da se udobno namestite, da ih podbacite iza leđa, ispod ruke i(ili) ispod bebine glave.

dojenje kolevka polozaj

Ovaj položaj je nezgodan za majke koje su se porodile carski, ali ponekad i u samom početku dok je beba još mala. Najverovatnije da ćete sa njim imati najviše uspeha par sedmica posle porođaja.

Unakrsna kolevka

Sličan je prvom položaju, ali prilikom dojenja ne podupirete bebinu glavu pregibom ruke, već levom ili desnom šakom i rukama (u zavisnosti u kojoj ruci držite bebu). Prste stavljate iza bebine glave i ušiju, pa je lagano navodite prema dojci. Ruku podvlačite ispod bebe – vaš palac i prsti pridržavaju glavu, a dlan je na vratiću i gornjem delu leđa. Ovo je pogodno na samom početku, kada učite da dojite, jer imate više kontrole i pomažete bebi da lakše primi dojku. Položaj je dobar i za manje bebe i one koje imaju problema sa sisanjem.

dojenje unakrsna kolevka

Položaj fudbalske lopte (ili položaj pod ruku)

Ako ste videli kako se igra američki fudbal i kako igrači drže loptu onda će vam ovaj položaj biti malo jasniji. Bebu uhvatite pod ruku, kao loptu, glavicu joj pridržavate dlanom ruke, a dojku približavate drugom slobodnom rukom. (Bebine nogice su gotovo iza vaših leđa). Najpogodniji je za majke koje imaju velike grudi ili bolne bradavice, ali mogu ga isprobati i majke koje su se porodile carskim rezom. Takođe, ako imate problema sa začepljenjima mlečnih kanala, ovim položajem beba će jače vući donje kanaliće.

dojenje fudbalska lopta

Ležeći položaj

Najpogodniji za noćno dojenje. Lezite na stranu i položite bebu kraj sebe okrenutu prema dojci sa ustima u istoj ravnini sa bradavicom. Podmetnite jastuke iza leđa i pod glavu (možete i između bedara), da vam bude udobnije. Približite bebu bradavici i pobrinite se da dobro sisa. Samo pazite da joj nos nije previše pritisnut, da može slobodno da diše.

dojenje lezeci polozaj mama i beba

U ovom položaju majke se odmaraju, a pogodan je i za dojilje posle carskog reza.

Na leđima i sa blizancima

Dojiti možete i tako da legnete na leđa i bebu (okrenutu prema vama stomačićem) stavite na svoj stomak. Približite je grudima i pomozite da pravilno uhvati bradavicu.

Ako imate blizance i želite da ih dojite istovremeno isprobajte položaj fudbalske lopte i uhvatite jednu bebu jednom, a drugu drugom rukom. Ako je potrebno, neka vam neko pomogne da bebe dobro uhvate bradavicu i sisaju pravilno. Ovaj položaj je najbolje isprobati kada bebe već budu mogle same držati glavicu i kada budu sisale bez problema. Stavite jastuke da vam bude udobnije i namestite se na stolicu sa pogodnim ručkama.

O pravilnom dojenju

Prilikom prvog kontakta, prvog dojenja približite prvo bebu vašim grudima, da dodirne licem kožu. Taj prvi dodir – koža o kožu, taj momenat je prvi korak ka uspešnom dojenju. Beba će instinktivno da se približava dojci, da je traži. Isprava joj malo pomažite – dodirnite joj usta bradavicom. U početku ćete dojiti verovatno i 10 do 12 puta u toku 24 sata.

Pravi položaj je ključan za uspešno dojenje (Mali vodič za uspešno dojenje), napredak bebe, za izbegavanje problema sa bradavicama i dojkama (Pripremite grudi za dojenje, Problemi sa bradavicama tokom dojenja) i brži oporavak majke.

Dojenje je nepravilno ako beba siše samo bradavicu, potrebno je da ustima obuhvati i bradavicu i celi krug oko bradavice i da vuče mleko pravilno.

Pazite i na nos – da nije previše pritisnut – beba mora i da diše pravilno. Ako nije dobro obuhvatila bradavicu, odvojite je od grudi i probajte ponovo.

Položaje menjajte povremeno i obavezno dojke (da bi svi mlečni putevi bili ravnomerno “pročišćeni”).

Koliko je za bebu bitan dobar položaj, važan je i za vas. Položaj koji vam stvara bolove u rukama i ramenima svakako nije dobar. Slobodno isprobajte sve položaje prilikom dojenja. Nikada ne odvajajte bebu od dojke, ako želi još da siše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar