Menu 

U Meksiku veoma mali procenat žena doji pa su zato vlasti glavnog grada ove države odlučile da pokrenu kampanju ne bi li ženama probudile svest o važnosti dojenja i podstakle ih da na taj način hrane svoje bebice, ali njihov pokušaj nije bio preterano uspešan.

Marketinške kampanje koje podstiču mlade majke da doje u što većem broju je, moramo priznati, nešto na šta baš nismo navikli, ali u Meksiko sitiju su poslali potpuno krivu poruku. Naime, na plakatima koji bi trebalo da promovišu dojenje prikazani su mršavi i veoma atraktivni modeli, goli do pojasa, kojima grudi prekriva bela traka na kojoj piše „Ne okrećite im leđa, dajte im svoje grudi“.

Reklame koje su razljutile mame

http://www.dreamstime.com/stock-photos-breastfeeding-image8722163

Pre nekoliko godina na naslovnici TIME magazina osvanula je fotografija majke koja doji dete predškolskog uzrasta sa natpisom „Jeste li dovoljno mama?“ što je mnoge mame povredilo i stavilo ih u odbrambeni položaj jer im je na neki način stavljen teret, poprilično osuđivačkim tonom.

S druge strane u ovoj novoj reklami se na neki način važnost dojenja i na kraju krajeva nemogućnost istog stavlja u poprilično negativan kontekst. Rečenicom „Ne okrećite im leđa, dajte im svoje grudi“ se implicira da majke koje ne doje svoju decu su u stvari loše majke, a mala je verovatnoća da će takva poruka uticati na žene. Razmislite, postoji li ijedna žena na svetu koja bi pomislila da treba da doji jer joj reklama kaže da je loša majka ako to ne učini?

Po našem skromnom mišljenu dojenje će se majkama približiti samo i jedino ukoliko se ističe koliko je ono dobro za zdravlje bebe, jer je svim majkama na svetu jedino važno, da im deca budu zdrava.

Prodaje li sex baš sve?

Drugi problem s ovom reklamom jeste što su njeni glavni protagonisti modeli koje bi neko veoma teško mogao spojiti sa dojenjem. Pre bi se moglo zaključiti da one reklamiraju farmerke ili oridinaciju nekog plastičnog hirurga.

Mnoge žene su se složile da ova reklama ne samo da kritikuje žene koje doje na najružniji način već dojenje stavljaju u seksualni kontekst i verovatno se ni jedna majka na svetu neće moći poistovetiti sa istom.

I dalje stoji činjenica da je želja za podizanjem svesti o dojenju veoma važna i plemenita, samo treba naći malo bolji način da se dopre do majki širom sveta. Jednostavno im treba reći da će im dojenje olakšati brigu o bebi prvih meseci i da će njihovo dete biti zdravije. Nije tako teško zar ne?

Foto: http://www.bustle.com

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar