Menu 

U periodu burnog razvoja deci je potrebno mnogo hranjivih sastojaka, zato je hrana za tinejdžere ključna u periodu kada se menjaju, imaju probleme sa kožom i promenama raspoloženja.

Na žalost, u ovom uzrastu najviše vole da trče za lošom brzom hranom, slatkišima i čini se da nikada nemaju vremena za miran obrok. Sve to može da odvede do viška kilograma i još nemirnijeg tinejdžerskog perioda, dok drugi gube apetit.

Servirajte vašim klincima pravi izbor hrane, poslužite se trikovima i brzu hranu i gazirane sokove zamenite ovim namirnicama.

tinejdzeri hrana

Mleko i jogurt

Deci u razvoju je uvek ključno mleko. Pobrinite se da vaš tinejdžer popije barem šolju mleka dnevno, jer će na taj način obezbediti optimalnu hidrataciju. Ova zdrava bela tečnost je, takođe, važna za obnavljanje izgubljene tečnosti posle neke fizičke aktivnosti. Ako se mršte na mleko, onda im napravite prirodne šejkove, pomešajte nešto voća (poput jagoda, bobičabog voća ili banana) i neće vas odbiti.

Sličnim trikom se možete poslužiti kada je jogurt u pitanju. Važno je da ga konzumiraju jer je pun proteina, jača imunitet i odličan za kožu.

Voće i slatkiši

tinejdzer i jabukaSveže voće je naravno važno, ali suvo je odlično kada ih želite zavarati i podmetnuti zdrave grickalice. Ne kupujte čips, masne i kalorične grickalice, već im podmećite na vidno polje bademe, kikiriki, grožđice, lešnike – dobre izvore zdravih masti.

A slatkiši? Pa, ne možete im zabraniti (i ne biste ni trebali) da s vremena na vreme uživaju u slasticama, ali i tu postoje zdrave zamene. Umesto obične kupujte tamnu čokoladu, jer je bogata antioksidantima, mineralima i vitaminima, a i deluje kao prirodni amntidepresiv.

Med je takođe dobra slasna opcija. Napravite im ukusne zdrave pločice od suvog voća, zobenih pahuljica i meda (ideju ćete pronaći u tekstu ).

Ručak

Trudite se, kako zbog vas, tako i zbog vašeg deteta da koristite što više proizvoda od celovitih žitarica – zbog zdravih nutrijenata i vlakana. Odličan izbor je i smeđa riža. Soja je preporučljiva jer je puna gvožđa, važnog za mentalni i fizički razvoj. Tinejdžeri (posebno devojčice) trebaju dodatne izvore gvožđa u pubertetskom periodu. Među hranom bogatom gvožđem nalazi se i: spanać, blitva, jetrice (svinjska, ćureća, goveđa, …), bundevine semenke, cvekla, …

Sve su to odlični predlozi za pravi ručak za tinejdžera. Jaja su naravno, ekstremno važna, kao i riba kao dobar izbor omega 3 masnih kiselina – poboljšava rad mozga i kontroliše promene raspoloženja.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Sofija Cincovic

    <3

Napišite komentar